Weekagenda 4 t/m 10 augustus 2011

schollenpopHaal de picknickmand maar tevoorschijn: volop gratis muziekfestivals en parkconcerten dit weekend. Verder: Pluk de Nacht, varend corso in het Westland, het World Cinema Festival en meer.

In de Genoeg-weekagenda houden we bij wat er zoal – gratis of voor weinig geld – te doen is. Van bijzondere markten tot inspirerende tentoonstellingen en prikkelende lezingen.

Een tip voor de weekagenda? Mail de redactie

Donderdag 4 t/m zondag 14 augustus 2011
Festival Boulevard (Den Bosch)
Theater- en muziekfestival voor jong en oud op verschillende locaties in de stad. Voorstellingen kosten gemiddeld 5 euro en een deel van de activiteiten is gratis. Kijk op de website voor het volledige programma.

plukdenachtlogo2011_bwDonderdag 4 t/m zondag 14 augustus 2011
Pluk de Nacht (Amsterdam)
Openlucht filmfestival met bijzondere films die je elders niet zo snel ziet. Alle films zijn Engels gesproken of Engels ondertiteld. Stenen Hoofd, Westerdoksdijk, Amsterdam (circa 10 minuten lopen vanaf het Centraal Station), 21.30-22.00 uur. Toegang gratis, maar wees op tijd.

Vrijdag 5 t/m zondag 7 augustus juli 2011
Vondelpark openluchttheater (Amsterdam)
Gratis zomervoorstellingen en -concerten op vrijdag- en zaterdagavonden en de zondagmiddag in het Vondelpark. Dit weekend onder meer op vrijdag verschillende dansvoorstellingen, Lucretia van der Vloot (muziek) en Happy Camper (muziek). Kijk op de website voor het hele programma en aanvangstijden.

Vrijdag 5 t/m zondag 21 augustus 2011
De Parade (Amsterdam)
Het reizende theaterfestival De Parade slaat zijn tenten de komende weken op in Amsterdam. Met onder meer de voorstelling Geld en genoeg van Dette Glashouwer. Wie even aan de feestdrukte wil ontsnappen, kan naar de stiltedisco, of het speciaal aangelegde stiltegebied van De Parade. Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Het terrein gaat open om 14.00 of 15.00 uur; let op: op sommige dagen afwijkende openingstijden. Tot 17.00 uur is toegang tot het festivalterrein gratis, daarna € 7,00. Kaarten voor voorstellingen kosten tussen € 2,00 en € 9,00. Muziekprogramma’s in De Orangerie, café IK en café Correct zijn gratis.

Vrijdag 5 augustus 2011
Sunsets Filmfestival (Amsterdam)
Tot en met begin september elke vrijdag bij mooi weer een filmklassieker in de openlucht bij het Eye Filmmuseum. Vanavond wordt City Lights (1931) vertoond van en met Charlie Chaplin. Terras van Vertigo voor het Eye Filmmuseum in het Vondelpark in Amsterdam, aanvang 22.00 uur. Kaarten kosten € 3,00 en zijn te koop vanaf een week voor de voorstelling aan de kassa (reserveren via (020) 5891400). Bij regen of storm gaan de voorstellingen niet door.

varend_corsoVrijdag 5 t/m zondag 7 augustus 2011
Varend corso (Westland)
Ongeveer zestig met bloemen, planten, groenten en fruit gedecoreerde boten varen 70 kilometer door de gemeenten Westland en Midden- Delfland en de gemeenten Vlaardingen, Rijswijk, Den Haag en Delft. De hele vloot bekijken neemt ongeveer een uur in beslag. Kijk op de website voor de routes en vaartijden.

Zaterdag 6 en zondag 7 augustus 2011
Verhalenpaviljoen (Castricum)
Persoonlijke verhalen van bewoners, bezoekers en ondernemers in de Noord-Hollandse kustplaatsen. Het Verhalenpaviljoen trekt deze zomer nog langs Castricum, Callantsoog en Den Helder. De verhalen staan ook op de website Oneindig Noord-Holland en kunnen door lezers worden aangevuld. Bakkerspleintje, Castricum, tijd: 10.00-18.00 uur. Toegang gratis.

Zaterdag 6 augustus 2011
Wallenpop (Hellevoetsluis)
Gratis rockfestival met Nederlandse veelal lokale bands. Optredens van onder meer Peter Pan Speedrock, De Kik, R.A.M. en De Stokers. Molenstraat, Hellevoetsluis, 12.00-00.00 uur.

killingjokeZaterdag 6 augustus 2011
Schollenpop (Den Haag)
Nog een gratis popfestival, ditmaal op het Zuiderstrand van Scheveningen met als hoofdact dit jaar de Britse jarentachtigband Killing Joke. Verder optredens van onder andere Sonic Syndicate, Lola Kite en Splendid. Aanvang 12.00 uur.

Zaterdag 6 augustus 2011
Openluchtbioscoop Ketelhuis (Amsterdam)
Zes zaterdagen een gratis bioscoopvoorstelling in de openlucht, zodra de zon zakt. Vanavond Janine, een documentaire over violiste Janine Jansen.
13 augustus: Dogtooth
20 augustus: Benda Bilili!
27 augustus: Lou Reed Berlin
Westergasfabriek, Pazzanistraat 4, Amsterdam, aanvang 21.30 uur. Kom op tijd om verzekerd te zijn van een zitplaats.

Zaterdag 6 augustus juli 2011
Cinema Cantina (Oosterhout)
Filmtheater De Bussel in Oosterhout vertoont in de zomer films op het terras van restaurant Cantina y Tapas. Vanavond het Franse zussendrama Pieds Nus, ‘ergens tussen Alice in Wonderland en Pippi Langkous‘, aldus de recensent van Het Parool. Cantina y Tapas, Mathildastraat 21a, Oosterhout. aanvang rond 22.30 uur. De toegang is gratis, eten en drinken niet.

boekenmarkt_deventerZondag 7 augustus 2011
Boekenmarkt (Deventer)
Met bijna negenhonderd kramen is de Deventer Boekenmarkt veruit de grootste van Europa. IJsselkade en de binnenstad van Deventer, 9.30-17.30 uur

Zondag 7 augustus 2011
Houtmansplantsoenconcerten (Gouda)
Elke zondag t/m augustus gratis concerten in een muziektent in het Houtmansplantsoen. Vanmiddag een optreden van de Saskia Laroo Ban. Houtmansplantsoen, Fluwelensingel, Gouda, 14.00-17.00 uur.

Zondag 7 augustus 2011
Parkpodium Boom en Bosch (Breukelen)
Nog meer gratis parkconcerten. Vanmiddag treden op: Roy van Iersel (Op zoek naar Joseph) en The Street Fair Hobblers. Parkpodium in de tuin van het gemeentehuis, Markt 13, Breukelen, 14.00-17.00 uur.

Zondag 7 augustus 2011
Prinsentuin Concerten (Leeuwarden)
Vandaag een theatrale Ode aan de Prinsentuin tussen 14.00-17.00 uur.

Zondag 7 augustus 2011
Gratis rondleiding Van Abbemuseum (Eindhoven)
Elke zondag worden er in het Van Abbemuseum gratis rondleidingen georganiseerd. De eerste zondag van de maand staat dezedeze in het teken van de architectuur van het gebouw, de andere zondagen staan de collectie en de tentoonstellingen centraal. Op iedere eerste donderdagavond van de maand is het museum tot 21.00 uur geopend, en vanaf 17.00 uur gratis te bezoeken. Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven.

pannenkoek_met_appelDinsdag 9 augustus 2011
Over de Datum Eetclub (Amsterdam)
Van de Nederlanders durft 70 procent een pak yoghurt dat over houdbaarheidsdatum is niet eens meer te proeven om te controleren of het nog goed is. En melk die een beetje zuur is, krijgt al helemaal een enkeltje afvoerput – terwijl die vaak nog prima bruikbaar is om pannenkoeken te bakken. Mediamatic organiseert deze zomer op zes dinsdagavonden de Over Datum Eetclub, een kookclub voor mensen die het geen probleem vinden dat voedsel voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum is. Mediamatic BANK, Vijzelstraat 68, Amsterdam. Informatie en reserveringen via de website.
Lees meer over de Over de Datum Eetclub.

Woensdag 10 t/m zondag 21 augustus 201a
World Cinema Festival (Amsterdam)
Het WCF staat dit jaar in het teken van de India, waaronder Bollywoodfilms. Vier films uit het programma worden tussen 17 en 20 augustus gratis vertoond in de openluchtbioscoop op het Marie Heinekenplein in De Pijp. Rialto, Ceintuurbaan 338 en het Marie Heineken Plein, beide in Amsterdam. Reguliere filmvertoningen in Rialto kosten € 8,50.

Woensdag 10 augustus 2011
Gouds Montmartre (Gouda)
Iedere woensdag t/m 7 september curiosamarkt met spullen uit grootmoeders tijd voor betaalbare prijzen, antiek, boeken, curiosa, verzamelobjecten en meer. De Markt, Gouda, 9.00-17.00 uur.

Woensdag 10 augustus 2011
Tuinmiddagen (Stoutenburg, bij Amersfoort)
Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg wordt elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag de biologische moestuin opengesteld voor publiek. Ook is er een beeldenexpositie van Lubbo de Graaf te zien. Stoutenburgerlaan 5, Stoutenburg, 12.30-16.30 uur. Toegang gratis.

de_doekerWoensdag 10 augustus 2011
Boottocht (Kropswolde, Groningen)
Tot en met 14 september elke woensdag een vaartocht met fluisterboot De Doeker. Een gids vertelt over het Zuidlaardermeer en legt aan bij bijzondere plekjes in het Groninger Landschap, zoals de vogelkijkhutten. Vertrek vanaf de steiger bij paviljoen/jachthaven De Leine aan de Meerweg 62 in Kropswolde, 14.00-15.30 uur. Kosten: € 7,50. Aanmelden is niet nodig, maar vol = vol.

Woensdag 10 augustus 2011
Outdoor Cinema (Amsterdam)
Op het stadstrand van Blijburg staat elke woensdag in augustus een openluchtbioscoop. Bezoekers huren een koptelefoon voor € 5,00 zodat er geen geluidsoverlast is. Strand van Blijburg, Muiderlaan 1001, Amsterdam. Check bij slecht weer vanaf 16.00 uur op de site of de voorstelling doorgaat.

Wisselende dagen
Palm Parkies (Bergen op Zoom, Breda, Dordrecht, Roosendaal en Tilburg)
Reeks van gratis zomerconcerten in parken in verschillende steden. Het programma rouleert en omvat o.a. concerten van De Kast en Hans Dulfer. De concerten zijn in elke stad op een andere vaste dag. Kijk op de website voor meer informatie.

Elke weekdag vanaf 12.00 uur
Last Minute Ticketshop (Amsterdam en Groningen)
Vanaf twaalf uur ’s middags worden in Amsterdam (werkdagen) en Groningen (vrijdag en zaterdag) onverkochte kaartjes voor theater-, muziek-, dans- en filmvoorstellingen van die avond (en enkele matinees) voor de helft van de prijs (plus € 2,25 reserveringskosten) in de verkoop. Het aanbod staat online, maar let op: kaartjes kunnen niet telefonisch of via internet worden gekocht.
Kaartverkoop Amsterdam bij de AUB Ticketshop op het Leidseplein, de VVV tegenover het Centraal Station en de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade. Aanbod online vanaf 8.00 uur.
Kaartverkoop Groningen bij de Uitshop Groningen, de VVV-winkel aan de Grote Markt. Aanbod online op vrijdag en zaterdag vanaf 12.00 uur.

Weekdagen
Hoe schoon is jouw huis? (TV-tip)
Herhaling van de originele Britse versie van Hoe schoon is jouw huis? waarin Kim Woodburn en Aggie MacKenzie de ergste viespeuken ontmaskeren. Vooral leuk vanwege de talloze (goedkope) huishoudtips: huisgemaakte wc-reiniger van azijn, zuiveringszout, water en tea-treeolie, koper poetsen met zout en citroen, zilver reinigen met aluminiumfolie enzovoorts. RTL 8, elke weekdag van 19.30-20.00 uur.

buurtwinkelT/m 21 augustus 2011
De buurtwinkel (Amsterdam)
Omvangrijke tentoonstelling op meerdere locaties over de bakker, de visboer en de toko op de hoek. Buurtwinkels vertelt de geschiedenis van de kleine middenstand in Amsterdam en belicht de huidige positie van deze ondernemers. Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam, winkelpand Van der Pekstraat 2 in Noord, een Turks koffiehuis in de Javastraat 111 in Oost en in het Theo Thijssen Museum en het Van Eesteren Museum. In etalages van (voormalige) buurtwinkels hangen door de hele stad foto’s van winkels van vroeger en winkeliers van nu. Op de speciale website staan verhalen, foto’s en objecten.

Zomer 2011
Wild zwemmen
Waarom betalen voor een chloorbad als je ook in open water lekker kunt poedelen? Op deze site staan links naar de verschillende provinciale websites over zwemplaatsen in de natuur en informatie over veiligheid en voorzorgsmaatregelen.

Zomer 2011
Gratis natuuractiviteiten
Natuurmonumenten organiseert verschillende gratis activiteiten over en in de natuurgebieden van Nederland. Klik hier voor een actueel overzicht.

Zomer 2011
Open tuinen
Open tuindagen, georganiseerde bezoeken, workshops en excursies staan in de agenda van het tijdschrift Groei & Bloei. Of kijk op de website Open tuinagenda.

Vanaf 30 juni 2011
Dier of ding? (Tilburg)
De educatieve tentoonstelling Dier of ding? gaat over de eeuwenoude, ambivalente relatie tussen mens en dier. Smakelijk op het bord, lief op schoot. Er hoort een speciale website voor kinderen bij de expositie. Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg, open ma-vrij 10.00-17.00 uur, za en zo 12.00-17.00. Toegang kost € 7,00 voor volwassenen, € 5,00 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar, kinderen t/m drie jaar gratis.
Lees meer over de relatie tussen mens en dier in het dossier ‘Houden van dieren. Zijn ze lief of lekker?’ In Genoeg 82. Nabestellen kan hier.

T/m augustus 2011
Bourgondische feestmalen
De hele zomer Bourgondische Feestmalen op verschillende biologische boerenerven in het land. Kijk op Van Eigen Erf voor data en locaties. Op de fiets langs verschillende biologische bedrijven kan ook.

artzuid_2011T/m 28 augustus 2011
Beeldenroute Artzuid (Amsterdam)
In het monumentale, door architect Berlage ontworpen Plan Zuid zijn vijftig beeldhouwwerken te zien. Curator Jan Cremer confronteert in de tentoonstelling The World Around, Equality in Diversity de Europese beeldhouwkunst met werken van kunstenaars uit onder andere de Verenigde Staten, Brazilië, Suriname, India, China, Zuid-Afrika, Indonesië en Japan. De beeldenwandeling is gratis en duurt ongeveer 2,5 uur. Bij de infodesk voor het Hilton Hotel zijn een routekaart en audiotour beschikbaar. De audiotour is ook te downloaden.

T/m 6 mei 2012
Geld maakt gelukkig (Utrecht)
De gezinstentoonstelling Gelukzoekers. Magie van geld gaat over ‘geldrituelen’. Kinderen kunnen onder andere het pakhuis van Dagobert Duck bezoeken waar zijn beroemde geluksdubbeltje is opgeslagen. Geldmuseum, Leidseweg 90, Utrecht, open dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur, in het weekend en op feestdagen van 12.00-17.00 uur. Kosten: € 8,00 euro, kinderen t/m 17 jaar gratis.

T/m augustus 2011
Buitenkunst
Theater, dans, muziek, beeldende kunst en schrijven: Buitenkunst biedt workshops in alle disciplines op twee locaties, nabij Elburg en in Drenthe.

T/m begin september 2011
Den Haag onder de hemel (Den Haag)
Tentoonstelling van monumentale beelden en installaties van Chinese topbeeldhouwers op diverse locaties in Den Haag.

T/m 11 september 2011
Hoezo tuttig? (Amsterdam)
Oude handwerktechnieken zijn hip. Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam speelt daar op in met een tentoonstelling van gehaakte, gebreide, gewoven en geborduurde handtassen uit heden en verleden. Ook nieuwe technieken zoals stansen en laseren komen aan bod, net als recycling, een trend in tassenland. Moderne ontwerpers maken hun tassen van lintjes, plastic zakken en zelfs snoepzakken. Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573, Amsterdam, dagelijks open van 10.00-17.00 uur. Kosten: € 6,50, kinderen onder 13 jaar gratis.

gadgets_van_toenT/m 11 september 2011
Techniek van toen (Haarlem)
De huidige generatie heeft een boel technologische ontwikkelingen meegemaakt. Een overzichtstentoonstelling van computergames met slechts enkele pixels tot de eerste mobiele telefoon is te zien in Haarlem: Gadgets & games van toen en nu. Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem, open di. t/m zat. 10.00-17.00 uur en zon- en feestdagen 12.00-17.00 uur, volwassenen € 9,00, kinderen 6 t/m 17 jaar € 2,00, kinderen tot 5 jaar en bezitters van een Museumjaarkaart gratis toegang.

T/m september 2011
Cool Globes (Amsterdam)
In Amsterdam-West is de gratis openluchttentoonstelling Cool Globes opgetrokken. Ruim vijftig beschilderde en beschreven wereldbollen van internationale en Nederlandse kunstenaars vormen samen een kunstzinnig pleidooi voor een koelere aarde.

T/m 1 oktober 2011
Gedichtenroute Amstelland (Amstelveen)
In de tuinen van de buitenplaats Wester-Amstel wordt elke zomer een gratis gedichtenroute uitgezet. Dit jaar draait de wandeling om gedichten van Jean Pierre Rawie over het buitenleven. Start vanaf Buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk-Noord 55 in Amstelveen. De tuinen zijn doordeweeks geopend van 09.00-16.30 uur en in het weekend van 12.00-16.30 uur.

T/m 23 oktober 2011
Groene vingers (Utrecht)
‘Groene’ tentoonstelling voor en door kinderen in het Centraal Museum. In het museum en de daarbij behorende tuin is een safari uitgezet. Centraal Museum, Agnietenstraat 3, Utrecht.

Elke dinsdag en woensdag 2011
Mama kookt – Open podium (Amsterdam)
Open podium voor nieuw stand-up-comedytalent en professionals die vers materiaal willen uitproberen. Mama kookt een daghap. Comedy Café, Max Euweplein 43-45, Amsterdam, diner vanaf 17.30 uur, de optredens beginnen om 21.30 uur. Kosten: € 5,00 voor de daghap. € 3,00 voor de voorstelling. Reserveren gewenst: info@comedycafe.nl of (020) 638 39 71.
Op woensdag is er een vergelijkbare try-out-show. Kosten: € 5,00 voor de show, € 5,00 voor de daghap en € 12,50 voor de ‘spare ribs deal’: toegangskaarten en ribbetjes kluiven.

Elke woensdag 2011
Vekodiner (Amsterdam)
Iedere woensdag bereidt chef-kok Erik Wilschut voor € 6,50 een vegetarisch en biologisch driegangendiner Zaal 100, De Wittenstraat 100, 1052 BA Amsterdam, 18.00 uur. Reserveren via: veko300@zonnet.nl

Heel 2011
Rommelmarkten
Wie graag een vlooien- of rommelmarkt bezoekt, kan hier terecht voor een landelijk overzicht.