Weektips 6 t/m 12 augustus

Waterige versus romige, witte versus gele:·de Keuringsdienst van Waarde neemt het fenomeen vanillevla onder de loep. Verder (als het weer meezit) veel openlucht filmvertoningen deze week, zwoele zomeravonden bij De Parade in Amsterdam en meer.

In de Genoeg-weekagenda houden we bij wat er zoal – gratis of voor weinig geld – te doen is. Van bijzondere markten tot inspirerende tentoonstellingen en prikkelende lezingen.

Een tip voor de weekagenda? mail de redactie.

Donderdag 12 augustus 2010
Keuringsdienst van Waarde (Nederland 3)
Een oerhollands toetje wordt vandaag aan kritische inspectie onderworpen: vanillevla. In ‘Vanillestokjes zijn bruin. Vanilleijs is wit. Vanillevla is knalgeel. Waarom is dat eigenlijk zo? De Keuringsdienst bekent kleur.’
Nederland 3, 20.25 uur. Ook online te zien.

Openlucht_bioscoopDonderdag 12 t/m zondag 22 augustus 2010
World Cinema Festival (Amsterdam)
Vier films uit het programma van het World Cinema Festival worden tussen 19 en 22 augustus gratis vertoond op het Marie Heinekenplein, beide in De Pijp in Amsterdam. Het festival staat dit jaar in het teken van de (onafhankelijke) Mexicaanse film. Klik hier voor het volledige programma en de aanvangstijden.
Locatie: Rialto, Ceintuurbaan 338, Amsterdam. Open Air: Marie Heineken Plein, Amsterdam.
Kaarten: de filmvoorstellingen in Rialto kosten 8,50 euro, de openluchtvoorstellingen zijn gratis.

T/m zaterdag 15 augustus
Pluk de Nacht (Amsterdam)
Nog meer openlucht filmvertoningen als de avond valt in Amsterdam. Pluk de Nacht is een festival met onafhankelijke auteursfilms, animaties en documentaires die in de Nederlandse bioscoop niet te zien zijn (geweest). Verder verpozen kan na afloop in de danstent of op het nabijgelegen strandje. Er kan ook gegeten worden in Het Stenen Hoofd. Klik hier voor het filmprogramma. 
Locatie: Het Stenen Hoofd, Westerdoksdijk (aan het IJ achter het Centraal Station).
Tijd: aanvang tussen 21.30 en 22.00 uur.
Toegang gratis.

ParadeT/m zondag 22 augustus 2010
De Parade (Amsterdam)
Het reizende theaterfestival De Parade staat vanaf vandaag in Amsterdam. Met onder meer optredens van Orkater en Vincent de Rooij. Wie even aan de feestdrukte wil ontsnappen, kan naar de stiltedisco op bezoekt het speciaal aangelegde stiltegebied van De Parade.
Locatie: Martin Luther Kingpark, Amsterdam.
Tijden: het terrein gaat open om 14.00 of 15.00 uur; let op: op sommige dagen afwijkende openingstijden.
Kosten: tot 17.00 uur is toegang tot het festivalterrein gratis, daarna 7 euro. Kaarten voor voorstellingen kosten tussen de 2 en 8 euro. Muziekprogramma’s in De Orangerie, café IK en café Correct zijn gratis. De opbrengst van de (vrijwillige) toiletbijdragen gaat naar waterprojecten in Afrika en Azië.

Vrijdag 13 augustus 2010
Sunset openlucht filmvoorstellingen (Amsterdam)
bij het Filmmuseum (Eye) in het Vondelpark in Amsterdam is zomers elke vrijdag een gratis openlucht filmvoorstelling te zien.
Het programma:
13 augustus: Adam’s Apples (absurdistische Deense komedie, 2005). Tijd: 21.30 uur.
20 augustus: Notorious (Hitchcock-thriller met Ingrid Bergman, 1945). Tijd: 21.15 uur.
27 augustus: Sita Sings the Blues (animatiefilm voor volwassenen, 2008). Locatie: Museumplein (tijdens de Uitmarkt). Tijd: 22.00 uur.
28 augustus: The Great Dictator (Charlie Chaplin-klassieker, 1940). Locatie: Museumplein (tijdens de Uitmarkt). Tijd: 22.00 uur.
3 september: The Thomas Crown Affair (thriller met Steve McQueen en Faye Dunaway, 1968). Tijd: 21.00 uur.

T/m zondag 19 september 2010
De Verkipping (Baarn)
Veel kinderen hebben idyllisch beeld van het leven op de boerderij. Hoe is de werkelijkheid? Kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer maakten De Verkipping over een boer die wil dat zijn varkens eieren gaan leggen en daarom een ‘Verkipmachine’ bouwt. Op kasteel Groeneveld is een bijbehorende tentoonstelling ingericht. Er zijn nog meer tentoonstellingen over het echte buitenleven te zien en ook het kasteel en bijbehorende park zijn te bezichtigen.
Locatie: Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, 3744 ML Baarn, tel: (035) 5420446, info@kasteelgroeneveld.nl.
Tijd: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur.
Kosten: volwassenen 4 euro, kinderen van vier tot elf jaar 2 euro en kinderen tot vier jaar gratis.

Juli en augustus 2010
Bourgondische feestmalen
Tot en met 13 september worden er verschillende Bourgondische Feestmalen in het land georganiseerd. Kijk op Van Eigen Erf voor data en locaties.

nemo_huishoudparadijs1T/m 5 september 2010
Het Huishoudparadijs (Amsterdam)
Hoe kreeg je een huis stofvrij vóór de uitvinding van de stofzuiger? Op de tentoonstelling Het Huishoudparadijs is te zien hoe de techniek langzaam maar zeker het huishouden veroverde.
Locatie: Nemo, Oosterdok 2 Amsterdam (naast het Centraal Station). Routebeschrijvingen.
Tijden: daglijks 10.00-17.00 uur. In juli en augustus elke vrijdag open tot 21.00 uur.
Kosten: 12,50 euro, kinderen tot drie jaar gratis.

T/m zondag 29 mei 2011
Oude hightech  (Rotterdam)
Nog meer oude techniek bij Opa’s iPod: hightech toen en nu in het Historisch Museum in Rotterdam: technische gadgets en communicatiemiddelen die ooit net zo revolutionair waren als nu de iPod en de Blackberry: de telefoon (met draaischijf), platenspeler, radio, televisie en ten slotte, de eerste computer.
Locatie: Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam Delfsthaven.
Tijd: dinsdag t/m zondag: 11.00-17.00 uur. Gesloten op maandag.
Prijzen: kinderen gratis, volwassenen 5 euro (kaartje is ook geldig voor de locatie Schielandshuis).