Zelf je huis schoonmaken

Verdien 1820 euro per jaar!

Soms is het tijd om eens flink op te ruimen en schoon te maken. Het kan je aanvliegen, er is zoveel te doen. Waar te beginnen?

Schoonmaken is eigenlijk een kwestie van organiseren. Er zijn mensen die zoveel werken dat ze voor alles een hulp hebben. De hulp moet de helft van haar tijd besteden aan ‘puinruimen’ omdat ze anders niet met schoonmaken kan beginnen.

Schoonmaken is eigenlijk een kwestie van organiseren


Heerlijk die hulp

Natuurlijk zijn er geweldige hulpen die hun gewicht in goud waard zijn. Maar vaak doet een hulp het werk niet 100% naar je zin en gaat het langzaam en matig. Niet zelden heeft de hulp zelf hulp nodig, of op z’n minst een luisterend oor. Zelf schoonmaken spaart in elk geval geld en soms ook enegie en ergernis.


Goed voornemen: zelf schoonmaken

Zelf schoonmaken heeft veel voordelen. Het is ongelooflijk wat je goed en snel kunt doen als je gemotiveerd bent. Routine kan daarbij helpen. Gewoon schema’s aanhouden, elke dag een stukje doen. Er zijn veel boeken over modern huishouden. Maar in de tijd dat je die leest zou je de halve keuken kunnen doen.
Het beste is het een eigen schema te maken, aangepast aan je eigen huis en gezin.

Voorbeeld van een opruimschema:

  • Dagelijks: korte opruimronde, aanrecht leeg en schoon, plus klus naar keuze
  • Maandag: wc’s schoonmaken
  • Dinsdag: bedden verschonen, beddengoed wassen
  • Woensdag: douche, bad, wastafels schoonmaken
  • Donderdag: wc’s schoonmaken
  • Vrijdag: overal stoffen, stofzuigen
  • Zaterdag: keuken extra inclusief vloer

Dit is in een half uur per dag te doen, dat is 3 uur per week. Draai een muziekje erbij en zing mee. Gebruik het schoonmaakwerk om je hoofd even leeg te maken. Een hulp in de huishouding kost tussen de 10 en 14 euro per uur. In de grote steden zijn ze duurder. Neem een gemiddelde prijs van 35 euro per week. Dat is 1820 euro per jaar.

Tekst: Marieke Henselmans. Illustratie: Gijs Henselmans