Zelf maken: bollen, bubbels en hapjes

Verdien 100 euro

oud_en_nieuw_websiteWat heb je nodig voor een leuke Oud & Nieuw? Fijne mensen, goede sfeer, een leuke tv-conference of een cool feest; alle dingen die niet te koop zijn. Verder hapjes, oliebollen, appelflappen, champagne. Díe zaken zijn voordelig zelf te maken!

 

Hapjes

Kijk in de supermarkt of bij de traiteur wat je aanspreekt en heerlijk lijkt, en maak dat na. Koop een voordelig bolletje Saks van 150 gram (zo’n 35 cent bij de voordeelsuper) en roer daar kruiden, champignons en/of knoflook naar smaak doorheen. Presenteer het in een aardewerk schaaltje. Voilà: een heerlijke paté gecreëerd.

Zelf zag ik smeersels (die dan ineens ‘mousse’ heten) te koop in een puntzak. Een hammousse, kaasmousse of eiermousse. Vlak voor consumptie zou je de punt van het zakje moeten knippen en de mousse vers op een toastje spuiten. Bij het Kruidvat heb je van die puntzakken voor dropjes. Maak een saus door een paar flinke eetlepels magere kwark, een eetlepel yoghurt, een eetlepel fritessaus, een snuf zout en een halve theelepel suiker door elkaar te roeren. Snij ham, kaas of ei in kleine stukjes en roer ze door de saus. Even blenderen en overdoen in de puntzak.


Oliebollen

Oliebollen zijn te koop aan de plaatselijke gebakkramen. De prijzen variëren van 55 tot 75 cent per bol (als je er tien koopt in de aanbieding). Ondanks de geringe prijsverschillen verschilt de kwaliteit enorm, zoals jaarlijks bleek uit de roemruchte oliebollentest van het Algemeen Dagblad. De keurmeesters nemen de kant-en-klaar-bollen uit de supermarkt niet mee in hun test. Wijzelf vinden die helemaal niet gek. Bij de voordeelsuper betaal je nog geen twee euro voor tien bollen. En die prijzen ze vlak voor sluitingstijd nog af ook.

Maar de voordeligste én lekkerste bollen maak je zelf. Voor dertig bollen heb je nodig:

500 gram bloem € 0,20 (1 kilo € 0,39)

350 ml melk € 0,16 (1 liter € 0,45)

200 gram krenten € 0,45

4 appels € 0,27 (1,5 kilo/15 st voor € 0,99)

gedroogde gist,7 gram € 0,15 (4 x 7 gram € 0,65)

zonnebloemolie € 0,65 (1 liter)

Totaal € 1,88:30 = € 0,06 per bol

Zo maak je ze:

Maak van de bloem, lauwe melk en gist een beslag en laat het op een warme plek (ideaal is 26 graden) drie kwartier rijzen, met een theedoek erover. Leg de rozijnen in kokend water en snij de appels in kleine stukjes. Roer appel en rozijnen door het beslag. Verwarm de olie totdat er een lichte damp uit opstijgt, en steek twee lepels even in de hete olie voordat je een bolletje beslag opschept en in de pan laat glijden. Niet meer dan vier bollen tegelijk; na korte tijd bakken de bollen omdraaien. Laat ze goed uitlekken. Bestrooi ze met poedersuiker.


Champagne

Je kunt het nieuwe jaar straks inluiden met een heerlijke voordelige bubbeltjeswijn, bij wijze van zelfgemaakte ‘champagne’. Kijk bij de witte wijn in de supermarkt in het voordelige hoekje. Waarschijnlijk staan de flessen met de laagste prijs op het onderste schap. Zoek naar zo’n donkergroene verstevigde fles met grote knalkurk, wit etiket versierd met goud en eenvoudige zwarte letters. Cider! Appelcider, met een alcoholpercentage van 2 procent. Hij kost zo’n € 1,20. Behandel de wijn als champagne. Zet hem in de champagnekoeler, met een mooie gestreken servet om de hals. Vanwege het lage alcoholpercentage kunnen kinderen gewoon meedrinken. Gelukkig Nieuwjaar!
Tekst: Marieke Henselmans. Illustratie: Gijs Henselmans