Ondernemers geven aan ‘Genoeg voor elkaar’ matrassen actie

Ondernemers Manon Gagic-Roos, Liedewij Schieving en Monique Zoon doen mee aan de Genoeg voor elkaar actie om 135 matrassen in te zamelen voor een ziekenhuis in Tanzania. Ze hebben € 50, of een veelvoud daarvan, gedoneerd. Voor dat bedrag koopt Vastenactie een matras op de lokale markt. Ook  hebben ze ieder een tip om het geld voor een matras bij elkaar te sparen.

‘Ik vind weggeven sowieso heel leuk’

Manon Gagic-Roos is samen met man Goran eigenaar van ekowarenhuis GreenJump en Het EcoBed. Met Het EcoBed verkoopt ze zelf matrassen. Daarmee is er gelijk al een link met de matrassenactie. ‘Iedereen verdient een goede matras en in een ziekenhuis is dat natuurlijk al helemaal van belang.’

Maar Manon doet vooral mee aan de actie omdat die simpel van opzet is, kleinschalig en concreet. ‘Met relatief weinig geld kunnen we met elkaar iets bereiken dat voor de mensen in het ziekenhuis belangrijk is. Wij als gezin hebben het ruim genoeg. Om dan iets weg te geven, geeft me een goed gevoel. Ik vind weggeven sowieso heel leuk.’

Tip van Manon om een donatie voor een matras bij elkaar te sparen:

‘Neem je eigen brood mee, en je eigen drinken. Natuurlijk kan je onderweg van alles kopen, en gemak dient de mens, maar door vooraf een beetje te plannen, kun je je geld op een veel constructievere manier besteden.’ Leuke, duurzame zakjes voor eten onderweg kan je bij GreenJump kopen. Of zelf in elkaar knutselen, en ook dat geld opzij leggen.

‘Het idee van Genoeg voor elkaar is ook hoe wij hier leven’

Liedewij Schieving is samen met Jolein Aten eigenaar van agri-turismo Quinta da Fonte in Portugal. In Genoeg nummer 109 van afgelopen zomer staat een verhaal over hun kleinschalige camping. Liedewij doet mee omdat ze de actie een goed initiatief vindt.

‘Het spreekt me aan omdat het ook is zoals wij hier in Portugal leven. Ik krijg bijvoorbeeld iedere zomer van de buurvrouw, die sinaasappelbomen heeft, heel veel emmers met sinaasappelen. Ik bak daarmee voor haar dan weer een cake.’

Tip van Liedewij om een donatie voor een matras bij elkaar te sparen:

Liedewij gebruikt de uitgeperste sinaasappels om geurige schoonmaakazijn mee te maken. Zelf schoonmaakmiddelen maken is haar tip om geld bij elkaar te sparen voor een donatie. ‘Het bespaart veel geld en is hartstikke makkelijk om te doen. Je doet de uitgeperste sinaasappelschillen in de goedkoopste azijn die je kunt vinden, en laat dat drie weken staan. Doe het in een sprayfles en je hebt een heerlijk ruikend schoonmaakmiddel dat goed ontvet. Ideaal om de aanrecht mee schoon te maken.’

‘Wij kunnen met onze welvaart een ander helpen’

Monique Zoon is oprichter en eigenaar van PureCoverz, een adres voor huishoudtextiel van (onder andere) biologisch katoen, mooie stoffen en fournituren. Ze heeft gedoneerd vanuit het idee dat wij in Nederland het over het algemeen heel goed hebben, en dat het fijn is om met onze welvaart een ander te kunnen helpen. En er is een link met Tanzania. ‘Katoen is een belangrijk exportproduct voor Tanzania. Biologische katoen is natuurlijk veel beter voor het milieu, maar ook veel gezonder voor de boeren die het produceren.

Tip van Monique om een matras te kunnen doneren:

‘Ik koop een maand geen kleding.’

Wil je ook op deze pagina vertellen waarom je meedoet aan Genoeg voor elkaar? Of een tip delen om € 50 te sparen voor de actie? Stuur een mail naar acties@genoeg.nl en we nemen contact met je op.
Vastenactie koopt voor € 50 een matras op de lokale markt. Donaties voor een of meerdere matrassen kunnen worden overgemaakt op NL21 INGB 0000 0058 50 tnv Vastenactie, ovv Genoeg voor elkaar.