Adopteer een strobaal


Strobaal om 11.08.01

NIEUWS

Adopteer een strobaal

In Nijmegen zijn plannen om sociale huurwoningen te bouwen van strobalen. Om het ecologische woonproject financieel mogelijk te maken, zoeken de initiatiefnemers mensen die een strobaal willen adopteren.

De stookkosten zijn de helft van die van een stenen huis

De strowoningen zijn een idee van de Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen (IEWAN). Woningbouwcorporatie Talis is zeer geïnteresseerd, maar beslist in april of ze definitief meedoet. Dat zal onder andere afhangen van de financiële haalbaarheid van het project, vandaar de adoptie-actie. Gaat het project door, dan krijgt Nijmegen de allereerste sociale huurwoningen van stro.

De bedoeling is om rond de twintig woningen te bouwen in één groot complex. Daar zitten eengezinswoningen tussen, één- en tweepersoons woningen en enkele groepswoningen. Een beetje als onderstaand voorbeeld uit Duitsland, maar dan wat speelser. Om de kosten te drukken, gaan de toekomstige bewoners zelf helpen bij de bouw.

strohpolisechtmooi

Bouwen met strobalen is een milieuvriendelijke manier van bouwen. Stro isoleert goed waardoor de verwarmingskosten de helft van die van een stenen huis zijn. Bovendien is stro een makkelijk te produceren grondstof, die bovendien biologisch afbreekbaar is. De strobalen wanden worden afgewerkt met leemstuc.

Het Nijmeegse complex zou het grootste strobalengebouw van Nederland worden. Andere voorbeelden kun je zien op www.strobouw.nl

Een strobaal kost €20, maar je kunt ook voor €10 een halve baal adopteren. Je ontvangt een adoptiecertificaat, je mag een handafdruk zetten in de ‘straw wall of fame’ en krijgt gratis een workshop naar keuze. Jouw bijdrage wordt alleen geïnd als de bouw daadwerkelijk doorgaat.

Zou je zelf graag in de Nijmeegse strowijk wonen, dan kun je je hier aanmelden. Het project zit op dit moment vol, maar je komt op de wachtlijst.

Meer lezen: www.strowijknijmegen.nl
Een strobaal adopteren: www.adopteereenstrobaal.nl

Tekst: Ilse Ariëns