De schoonste hardloopster van Nederland


anneloopt

NIEUWS

De schoonste hardloopster van Nederland

Na een wielertoertocht of een hardloopevenement zijn de wegbermen vaak bezaaid met plastic bekertjes en wikkels van sportrepen. Maar niet waar hardloopster Anne van Dalen komt. Zij rent vanaf 20 september een jaar lang door Nederland om zwerfafval op te ruimen. 

Help jij Anne aan een slaapplaats?

Anne kan bij haar grote tocht door Nederland nog hulp gebruiken. Zo zoekt ze mensen die haar voor een nachtje onderdak kunnen bieden. Vooral in Friesland, Zeeland, op de wadden en in het noorden van Noord-Holland zoekt ze nog slaapplaatsen. Misschien kun je haar een sportmassage geven of een Yogales. Ook daar is ze blij mee. Op haar verlanglijstje staan ook nog een rugzak, een lichtgewicht weegschaal voor het wegen van het afval en een gps-horloge. Best prijzige spullen, maar misschien weet je een bedrijf dat Anne wil sponsoren.

Het grote voorbeeld van Anne van Dalen is Peter Smith, de man achter KLEAN Worldwide. Al jaren verzamelt hij afval op de fiets. Al rondrijdend pakt hij het op met een grijpstok en gooit het in een krat voorop zijn rijwiel. Zwerfafval was Peter Smith altijd al een doorn in het oog, tot hij op een dag besloot er zelf wat aan te gaan doen, onder het motto: Klagen Loont Echt Absoluut Niet. En toen was KlEAN geboren. Inmiddels is dat een tamelijk invloedrijke club, bekend van onder andere de reusachtige wereldbol van petflesjes die een tijd in het IJ achter Amsterdam Centraal dreef.

Al sportend opruimen, petje af! Maar er is nog een reden waarom we bij Genoeg sympathie hebben voor Anne van Dalen. Ze gaat niet voor snelle tijden maar ziet het hardlopen als een vorm van ontspanning. Haar blik is niet gericht op tegenstanders of de tijdklok, maar op al het moois dat je tegenkomt onderweg. Anne van Dalen loopt niet zomaar hard, Anne loopt langzaam hard. Dat is ook de naam van haar weblog en haar facebookpagina. Hier vind je haar contactgegevens en alles over haar loopproject.

Tekst: Ilse Ariëns