Deelfietsbedrijven gaan samenwerken

Vanaf volgend jaar kun je op veel plekken in Nederland een fiets huren met maar één account. Dat kan doordat tien deel- en verhuurbedrijfjes gaan samenwerken. Een vooruitgang voor fietsreizigers.

Huurfietsen worden steeds populairder. Vooral de OV-fietsen van de Nederlandse Spoorwegen zijn niet aan te slepen. In 2017 werden er zo’n drie miljoen ritten mee gemaakt. Helaas doet de OV-fiets niet mee met de samenwerking. Wel andere grote aanbieders, zoals het Nederlandse Hello-bike en FlickBike, en internationaal opererende verhuurbedrijven als BimBimbikes en Donkey Republic.

In grote steden kun je deelfietsen in allerlei kleuren tegenkomen. De oranje van Donkey Republic, rode van Hello-bike, zwarte met oranje velgen van Flickbike. Voor elk van die fietsen heb je op dit moment een aparte account nodig. Even switchen van de ene naar de andere fiets is niet aantrekkelijk. Je moet de app van de aanbieder downloaden en opnieuw borg betalen. Door de samenwerking hopen de verhuurbedrijven die drempel weg te nemen. Het uiteindelijke doel is dat huren nóg makkelijker wordt. En dat fietsen aantrekkelijker wordt dan autorijden in de stad.

Tien aanbieders van deel- en huurfietsen tekenden vorige week een intentieverklaring tijdens het programma ‘Deelfiets maakt doorstart’ in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Als alles volgens de planning loopt, dan is het per 1 maart 2019 het mogelijk om via de ene aanbieder, fietsen te betalen en te ontsluiten van de andere aanbieder.

Wat ook meetelt bij de samenwerking is de commotie die vorig jaar zomer ontstond. Deelbedrijven verspreidden duizenden fietsen over heel Amsterdam. Tot ergernis van bewoners die opeens geen plek meer konden vinden in de fietsenrekken. De gemeente Amsterdam stelde in oktober een verbod in. De samenwerking gaat misschien ook dit probleem oplossen.

foto: BimBimBikes