Fairphone groenste smartphone

Het Nederlandse bedrijf Fairphone maakt de groenste smartphones. Dat concludeert milieuorganisatie Greenpeace, die onderzoek deed bij 17 techbedrijven. Op de tweede plaats staat Apple.

Fairphone scoort goed vanwege het bijzondere ontwerp van zijn smartphone. Het toestel bestaat uit losse bouwstenen, bijvoorbeeld voor de camera en de microfoon, die je makkelijk kunt vervangen wanneer ze stuk of verouderd zijn. Daardoor gaat een toestel lang mee. Apple doet het goed als het om energieverbruik gaat. Samsung, de grootste consurrent van Apple, scoort aanzienlijk slechter. Het bedrijf verbruikt erg veel stroom: zoveel als 5 miljoen huishoudens bij elkaar. Slechts 1 procent daarvan is schone energie.

Om techbedrijven te vergelijken, stelde Greenpeace drie vragen. Hoeveel energie verbruikt een bedrijf? Komen er chemicaliën in het milieu terecht? Hoeveel en wat voor grondstoffen gebruiken ze? Greenpeace gebruikte het Amerikaanse systeem om de duurzaamheid te beoordelen. A+ is de beste score, F de slechtste. Fairphone scoort een B, Apple een B- Samsung een B-. Een compleet overzicht vind je op de website van Greenpeace.

Smartphones hebben grote impact op het milieu

Rank a Brand, een site die merken vergelijkt als het gaat om duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, kwam eerder al tot een vergelijkbaar oordeel. Rank a brand kijkt behalve naar de milieuaspecten ook naar de arbeidsrechten: van de mensen die in de productie werken en van arbeiders die de delfstoffen winnen. In de categorie elektronica staat Fairphone op de eerste plaats. Dit bedrijf scoort een B, wat staat voor ‘goed op weg’. De tweede plaats is voor Apple, met een C van ‘redelijk op weg, kan beter’. Huawei en HTC (score E, liever niet kopen) bungelen onderaan, Samsung, LG en Microsoft (score D, eerste mijlpalen bereikt, moet beter) doen het net iets minder slecht.

Smartphones hebben grote impact op het milieu. Voor de productie zijn veel grondstoffen nodig, waaronder zeldzame metalen. De meeste mensen wisselen hun toestel binnen twee jaar weer in en dat zorgt voor enorm veel afval. Greenpeace pleitte eerder dit jaar voor een nieuw productiemodel. Smartphones gaan nu niet lang mee, omdat bij één kapot onderdeel vaak het hele toestel waardeloos wordt. Bedrijven zouden toestellen moeten gaan maken die makkelijk te repareren en te upgraden zijn.

Wat kun je zelf doen?

Milieu Centraal geeft tips voor het gebruik van de smartphone:

  • Laat de batterij niet helemaal leeglopen, maar laad hem op voordat hij onder de 40 procent komt
  • Kies voor energiezuinige instellingen
  • Laat je mobiel als het kan repareren

Klik hier voor meer tips