Groene zoekmachine

laptop park

Alles digitaal doen, lijkt zo schoon. Je hebt geen gedrukte boeken nodig om je informatie in op te zoeken, geen enveloppen om je brieven te versturen. Maar het internet zorgt voor veel CO2-uitstoot. Een deel daarvan kun je compenseren door een groene zoekmachine te gebruiken.

Elke keer als je een zoekopdracht intikt bij Google, is het alsof je een vel papier gebruikt. Zoekmachines verbruiken namelijk veel energie om hun datacentra draaiend te houden. Eén zoekopdracht bij Google geeft evenveel uitstoot van CO2 als de productie van één A4’tje. En 110 zoekopdrachten staan gelijk aan het drukken van een glossy. Een gemiddelde internetgebruiker geeft duizend zoekopdrachten per jaar, een nieuwsredacteur van Genoeg – die het internet afstruint op zoek naar duurzaam weetjes en tips – een veelvoud daarvan.

Sinds enkele jaren zijn er groene zoekmachines. Een van de bekendste is Ecosia. Alle servers van deze zoekmachine draaien op groene stroom. Ook doneert het bedrijf 80 procent van de advertentieinkomsten aan organisaties die bomen planten. In april 2016 bereikte Ecosia hun eerste mijlpaal: sinds de oprichting in 2009 waren er 4 miljoen bomen geplant. Inmiddels staat de teller op meer dan 81.520.000. Hier kun je de teller zien, en als je naar beneden scrollt, lees je hun verhaal.

Niet iedereen is enthousiast over de snelheid en de zoekresultaten van Ecosia. De groene zoekmachine geeft beslist andere zoekresultaten dan Google. En af en toe moesten we deze ‘grote broer’ er toch even bijhalen voor een heel specifiek klusje. Maar de paar weken die we tot nu toe met Ecosia werkten, hadden we geen noemenswaardige problemen. Sowieso geldt voor alle zoekmachines – bijvoorbeeld Yahoo of DuckDuckGo – dat ze in zoekresultaten enigszins van elkaar verschillen. Wat let je om het gewoon eens uit te proberen? Installeren van Ecosia is eenvoudig en het verwijderen ervan ook.