Jane Goodall: ‘Iedereen kan het verschil maken’

Jane Goodall Beeld: Roos van der Sanden

Jane Goodall (84) was vorige maand in Nederland. De agenda van de wereldberoemde Britse primatoloog en natuuractivist was volgepland met vijftien lezingen en evenementen in drie dagen. Genoeg volgde haar presentatie in een volgepakt theater Carré. Daags daarna spraken we haar op de Hogeschool van Amsterdam.

‘De wereld is in een beangstigend slechte staat. Hoopgevend zijn de wereldwijde inspanningen van organisaties om bewustwording te creëren. En de aandacht voor duurzame oplossingen.’ Ernstige woorden. Maar Jane Goosdall lacht verheugd als ik haar vertel dat we met Genoeg een steentje willen bijdragen aan die bewustwording. Haar lach verbreedt zich als ze hoort dat we samen met onze lezers mobieltjes gaan inzamelen. En met de opbrengst van de actie haar projecten in Afrika te steunen.

Reden tot hoop

Ze neemt het exemplaar van Genoeg in ontvangst en wenst ons veel succes met de inzamelingsactie. ‘Iedereen kan het verschil maken. Samen zijn we in staat om van de wereld een betere plek te maken voor mens, dier en milieu. Dat geeft mij reden tot hoop.’ Terwijl ze mijn hand pakt, kijkt ze me vriendelijk doordringend aan. Deze opmerkelijke vrouw brengt haar eigen woorden in praktijk. ‘De enige manier om mensen te bereiken is via het hart.’

Je oude mobieltje doneren: 3 keer goed!

Mobiele telefoons bevatten de waardevolle stof coltan. Een grondstof die vooral in het oosten van de Democratische Republiek Congo wordt gedolven. Voor deze – vaak illegale – mijnbouw worden grote stukken Afrikaans regenwoud gekapt. Regenwoud waar ook chimpansees en gorilla’s leven die hierdoor hun leefgebied verliezen.

  1. Ieder mobieltje dat gerecycled of hergebruikt wordt, helpt de vraag naar coltan te verminderen en spaart zo het leefgebied van de apen. 
  2. Elk ingeleverd mobieltje levert een vergoeding op die geschonken wordt aan het Jane Goodall Instituut.
  3. We werken samen met Fairphone als inzamel partner
Het Jane Goodall Instituut ondersteunt diverse projecten in Afrika, gericht op de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden. Hierbij wordt altijd samengewerkt met de lokale bevolking. Meer informatie: Janegoodall.nl.

Doe ook mee en doneer je mobieltje(s}!