Steeds luidere roep om statiegeld

Op 15 maart stemt de Tweede Kamer over statiegeld op kleine petflesjes en blikjes. Intussen wordt de druk vanuit de samenleving flink opgevoerd. Duizenden mensen deden al mee aan de actie ‘back to Sender’, waarbij je flesjes die je op straat vindt, terugstuurt naar de fabrikant. Ook hebben al 72 gemeenten zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

Wereldwijd worden ruim 1 miljoen drankverpakkingen per minuut weggegooid. Je kunt in Nederland geen wandeling of fietstocht maken, of je stuit wel ergens op zwerfafval. Blikjes en kleine petflesjes liggen in de berm van de weg, in slootjes, parken, speeltuinen en natuurgebieden. Er zijn heel wat mensen die zich er groen en geel aan ergeren, een groeiende groep slaat zelf aan het opruimen, bijvoorbeeld via Supporter van Schoon. 66 procent van de Belgen en 74 procent van de Nederlanders is voorstander van statiegeld op plastic flessen en blikjes, blijkt uit onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop en het Nederlandse televisieprogramma Radar.

Dat niet alleen burgers zich ergeren, maar dat zwerfafval gezien wordt als een groot maatschappelijk probleem, bewijst de snelle groei van de statiegeldalliantie. Sinds de oprichting, nog maar drie maanden geleden, hebben honderden organisaties zich erbij aangesloten: grote milieuorganisaties zoals Greenpeace en Milieudefensie, maar ook Belgische en Nederlandse gemeenten, bedrijven, supermarkt Ecoplaza, Natuurmonumenten en de Consumentenbond. Allemaal willen ze dat er dit jaar nog statiegeld komt op alle plastic flesjes en blikjes.

Bij de start op 8 november, riep de Statiegeldalliantie burgers op tot actie. Onder het motto Back to Sender werden mensen opgeroepen om zwerfafval op te rapen en terug te sturen naar de fabrikant. Het idee was dat mensen dit virtueel zouden doen: een foto van het flesje of blikje maken en die delen via social media, met daarbij een oproep aan de fabrikant om te stoppen met wegwerpverpakkingen. De actie ging direct viral. In de eerste twee weken werden ruim 4.500 drankverpakkingen online Back to Sender gestuurd. Maar er waren ook mensen die hele pakken en dozen per post naar de fabrikant stuurden. Na maanden leeft de actie nog steeds. Kijk maar eens op de Facebookpagina van Back to Sender waar ook de foto boven dit artikel vandaan komt.