Trek een trui aan

 
Warme truiendag 2013 om 10.52.10

NIEUWS

Warme Truiendag

Vrijdag 8 februari is het weer Warme Truiendag, een jaarlijks terugkerende actiedag. Doe mee, pak jezelf goed in en zet de verwarming lager. Elke graad minder bespaart je 7 procent aan stookkosten.

 

Voor ons dit jaar geen trui van wol

Nederlanders zijn maar weinig energiebewust, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Ze weten vaak niet hoeveel ze per maand betalen voor hun gasverbruik en doen weinig om op hun energierekening te besparen. Het Klimaatverbond heeft in 2007 de Warme Truiendag bedacht om burgers wakker te schudden. Dit jaar doet ook energieleverancier Greenchoice mee en heet het de ‘Greenchoice Warme Truiendag’.

De Warme Truiendag begint inmiddels een traditie te worden in de februarimaand. Steeds meer mensen doen mee, thuis maar ook op school of op het werk. Op www.warmetruiendag.nl staat een lijst van allerlei organisaties die meedoen, soms met ludieke acties. Zo gaat een Buitenschoolse Opvang een lapjesdeken breien. En Helicon Opleidingen houdt een wedstrijd onder docenten wie de lelijkste trui aan heeft.

Op de site lees je ook alles over het waarom van de Warme Truiendag. Als je de verwarming 1 graad lager zet, bespaar je 7 procent op je stookkosten. Maar waar het de organisatie vooral om te doen is, is de winst voor het milieu. Minder verwarmen betekent minder uitstoot van CO2, het broeikasgas dat de oorzaak is van wereldwijde klimaatverandering. 

Bij Genoeg wisten we het allang: als je de verwarming lager zet, merk je dat in je portemonnee. In 1992 – toen Genoeg nog Vrekkenkrant heette – presenteerde het blad de ‘woonmantel’. Ter gelegenheid van de 20e verjaardag van Genoeg in 2012 hebben we het patroon op onze website gezet. Je kunt het hier downloaden.

En misschien helpen, behalve die warme trui, ook deze tips voor koukleumen.

Schrijfster van dit stukje doet trouwens ook mee, en dit jaar zelfs met een extra hindernis. Afgelopen vrijdag begon namelijk de Vegan Challenge, waarvoor ze zich ook inschreef. De warme trui mag dit jaar dus geen wollen trui zijn. 

Tekst: Ilse Ariëns