Wastecooking


wastecooking

NIEUWS – Samenleving

Wastecooking

Schande dat we in Europa zoveel voedsel weggooien, vinden zeventien Oostenrijkse kunstenaars. Samen maakten ze een serie films over wastecooking: koken met afval.

Met wat wij weggooien kun je de wereld voeden

In Nederland gooien we per persoon gemiddeld 74 kilo eetbaar voedsel per jaar weg. In andere Europese landen is het niet veel beter. Met alles wat bij ons de vuilnisbak in gaat, zouden we de hongerenden in de wereld twee keer kunnen voeden, zeggen de Oostenrijkers van Wastecooking.

De kunstenaars maakten een serie filmpjes over koken met afval. Soms lijkt het of je naar een kookprogramma kijkt, maar soms naar een crimi. In de filmpjes zie je duistere beelden van mensen met handschoenen en mijnwerkerslampjes die ’s nachts in containers duiken. Het is een uithaal naar de Duitse justitie. In München lopen namelijk processen tegen dumpsterdivers: afvalduikers die brood en groenten hebben weggehaald uit de afvalcontainers van een supermarkt.

De wastecookers laten zien wat er zoal in de vuilnisbak belandt: bananen, noten, groenten en dichte verpakkingen zuivel. Ze stallen het uit op een marktplein in Salzburg en maken er maaltijden mee die ze uitdelen aan toeristen. “Ist gut!”, roept een Australiër. En een Engelse dame: “It’s delicious and it’s a shame to throw it away.” Een Oostenrijker op leeftijd laat ook zijn instemming blijken, want zelf heeft hij als jongetje  honger gekend, vertelt hij. Eén plakje worst en een stukje brood, daar moest hij het mee doen. 

Alle filmpjes zijn te bekijken op wastecooking.com. Daar lees je ook over het hoe en waarom van het project (auf Deutsch). 

Tekst: Ilse Ariëns