Koe maakt plaats voor voedselbos

©-Branko-de-Lang In het Limburgse Baexem maakten deze winter de eerste koeien plaats voor een nieuw voedselbos.

De vier kinderen van vader Peter Venner zagen geen toekomst meer in het gangbare melkveebedrijf van hun vader. Via Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen Limburg (IKL) kwamen ze in contact met Stichting Voedselbosbouw Nederland en werd het mogelijk om samen iets moois te maken van het land van hun vader.

De twintig hectare monotoon grasland met melkkoeien maken de komende jaren plaats voor een biodivers voedselproducerend bos. Het bos komt aan de Leukerweg en zal het Leuker Voedselbos gaan heten. Met dit voedselbos verwachten de initiatiefnemers de komende twintig jaar zeker tienduizend ton CO2 vast te leggen, evenveel als een natuurlijk bos. Daarmee is het een klimaatvriendelijke vorm van landbouw. Uit een voedselbos kan het hele jaar door voedsel worden geoogst, variërend van diverse soorten fruit en noten tot scheuten, zaden en bladgroenten. De praktijk leert dat een voedselbos na een jaar of acht per hectare meer geld opbrengt dan gangbare teelt.

Crowdfunding

De initiatiefnemers van het Leuker Voedselbos worden financieel ondersteund door de De Grootouders voor het Klimaat, een beweging van mensen die zich zorgen maken om de toekomst van hun kleinkinderen. Zij hebben een crowdfundingsactie opgezet om de aankoop van het benodigde plantgoed à 75.000 euro te financieren. (HS)

Zie: www.Grootoudersvoorhetklimaat.nl/voedselbos
Genoeg ondersteunt deze crowdfundingactie van harte!