Biologisch wijntje smaakt beter

biologische wijn

Met een wijntje op het terras? Bestel eens een biologische wijn. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat zo’n natuurlijke wijn doorgaans net wat beter smaakt dan een gewone wijn.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië (UCLA) vergeleken meer dan 74.000 Californische wijnen. Het waren allemaal wijnen die ooit beoordeeld waren door professionele wijnkenners. Natuurlijke wijnen bleken gemiddeld een betere beoordeling te krijgen. ‘Een klein maar significant en positief effect’, aldus hoofdonderzoeker professor Magali Delmas.

Met ‘natuurlijk’ bedoelen de onderzoekers wijnen op basis van biologisch of biodynamisch geteelde druiven. Bij die vormen van druiventeelt worden geen pesticiden gebruikt. De gewassen worden op een andere manier beschermd tegen ziektes en plagen. De wijnboeren verzorgen bijvoorbeeld de ranken goed, verbeteren de samenstelling van de grond en zorgen dat er voldoende microben, bijen en wormen zijn. Dat alles vraagt om meer handenarbeid, maar het levert, zo zeggen ze, ook wat op: de wijn smaakt beter en heeft meer eigenheid.

In dit geval gaat het om Amerikaanse wijnen, maar geldt het ook voor andere biologische producten? Volgens journalist Jeroen Thijssen wel. Voor dagblad Trouw deed hij ooit mee aan een proeverij van Odin, leverancier van biologische groentenpakketten. Blind proefde hij ‘gewone’ en biologische dynamische wortel, komkommer, witlof, spek, worst, zalm en garnalen. Wat hij en de andere deelnemers aan de proeverij als lekkerst beoordeelden, bleek vrijwel steeds de biologische variant te zijn.

Was de test wel eerlijk, vroeg Thijssen zich af. ‘Misschien hebben de organisatoren wel vals gespeeld, door bij de slechtste groentenboer van Arnhem te kopen, bijvoorbeeld.’ Thuis deed hij de test daarom nog eens dunnetjes over. Maar ook hier blijkt de smakelijkste variant de natuurlijke. ‘Zo langzamerhand is er nog maar een conclusie mogelijk’, schrijft Thijssen. ‘Het staat 1-0 voor de biologie.’ Hoe kan dat, vroeg de Trouw-journalist aan de directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek in Wageningen. Die denkt dat het te maken heeft met de langzame groei.

In het Amerikaanse wijnonderzoek is overigens gekeken naar wijnen op basis van biologische landbouw, niet specifiek naar volledig biologische wijnen. Bij die laatste wijnen is het volledige productieproces biologisch, en mogen bijvoorbeeld geen bewaarmiddelen zoals sulfieten worden toegevoegd. Omdat die nog erg zeldzaam zijn in de VS, waren er niet voldoende testresultaten voorhanden.

Bron: IPS