Gezond eten niet duurder dan junkfood

gezond eten

NIEUWS – Wetenschap | Consuminderen

Gezond eten niet duurder dan junkfood

 

Het is een misvatting dat gezond eten duur is, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

 

Slechte snacks geven inderdaad meer calorieën voor hun geld, maar minder voedingsstoffen. Dat gezond eten duur is, is dus geen excuus meer voor overgewicht. De prijs van voedsel komt vaak aan de orde in discussies over het toenemend aantal mensen met obesitas. Veel consumenten kiezen tegen alle gezondheidsadviezen in voor vet, zout en zout voedsel. Een veelgehoorde verklaring hiervoor is dat slecht eten goedkoper zou zijn dan een gezond dieet met veel groenten en fruit.

Onderzoeken bevestigden dit: om aan je dagelijkse calorieënbehoefte te voldoen, ben je het minste geld kwijt als je junkfood eet.

Het onderzoek tot nu toe laat een eenzijdig beeld zien, zeggen wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Of junkfood werkelijk goedkoper is? Het ligt er maar aan hoe je meet.

Tot nu toe werden de kosten van eten uitgedrukt in de prijs per aantal calorieën. Maar, zo zegt het USDA, eten draait niet alleen om calorieën. Ook de voedingswaarde speelt een rol. Zo kan een chocolade donut van 240 calorieën je het idee geven dat je veel binnenkrijgt, terwijl een banaan van 105 calorieën je wellicht een meer verzadigd gevoel geeft. Ook als je kijkt naar de prijs per gram, is gezond eten vaak goedkoper.

Bron: Food and Health News