Open Modulaire Hardware

Modulair systeem

NIEUWS – Wetenschap

Meccano in de keuken

Hiernaast zie je een koffiezetapparaat. Nee, geen Philips, maar een zelfgeknutseld exemplaar dat om te bouwen is tot een waterfilter. Dat zouden we meer moeten doen, schrijft Low Tech Magazine: producten ontwikkelen die makkelijk om te vormen zijn tot iets anders. 

Apparaat stuk? Dan kunnen ook alle accessoires meteen in de vuilnisbak.

Als ik de oplader van mijn mobieltje kwijt ben, kan ik niet zomaar een oplader van mijn huisgenoten gebruiken. Ik heb een Nokia en daar past geen stekker van LG, Blackberry of Sony Ericsson in. Het resultaat is dat we een la vol kabeltjes, accu’s en koptelefoontjes hebben die op slechts één apparaat passen. Ook bij andere spullen zijn de toebehoren niet inwisselbaar. In mijn stofzuiger gaan andere zakken dan in die van de buurvrouw. Haar Senseocups passen niet in het Nespressoapparaat van de overbuurman. Bijzonder onhandig, maar vooral ook een enorme verspilling, want is een apparaat stuk, dan kunnen ook alle accessoires meteen in de vuilnisbak.

In Lowtech Magazine staat deze maand een artikel over hoe het ook zou kunnen. Het is een pleidooi voor het ontwerp van modulaire gebruiksvoorwerpen. Modulair houdt in dat je de afzonderlijke delen van een apparaat kunt gebruiken voor een ander apparaat. Het principe is te vergelijken met dat van LEGO en Meccano. Je hebt een doos vol onderdeeltjes die allemaal op elkaar passen en waarmee je telkens iets anders kunt maken. Het koffieapparaat van hierboven bijvoorbeeld, is op de onderstaande foto omgebouwd tot een waterfilter.

waterfilter

Voordeel is niet alleen dat je grondstoffen bespaart en het afval vermindert. Modulaire gebruiksvoorwerpen zijn, doordat de verschillende componenten te demonteren zijn, ook nog eens makkelijker te repareren. En zeg nou zelf, zijn ze ook niet gewoon véél mooier?

Tekst: Ilse Ariëns