slapen


sleeping

NIEUWS

Slapend door je eindexamen

Natuurlijk zit je tijdens de eindexamenperiode heel wat uren boven de boeken, maar overdrijf het niet. Goed slapen is net zo belangrijk voor je prestaties als hard leren.

 

Draai tijdens je slaap de muziek die je tijdens het leren luisterde.

Neurowetenschapper Eelco van Dongen deed vier jaar lang onderzoek naar de effecten van slaap op het geheugen. Hij ontdekte dat hersenen tijdens de slaap bepaalde herinneringen extra goed opslaan. Je kunt zelf beïnvloeden welke herinneringen ze opslaan.

Tijdens de slaap wordt belangrijke informatie geselecteerd. Welke informatie, dat kun je sturen. Van Dongen liet proefpersonen tijdens hun diepe slaap geluiden horen die ze ook tijdens het leren hoorden. Het bleek dat ze daardoor de informatie beter onthielden. Zijn tip: Luister je tijdens het leren van een vak steeds dezelfde muziek, speel deze dan ook zachtjes af tijdens de nacht voor dat specifieke examen.

Een andere tip is om voor het slapen de hoofd- en bijzaken van de leerstof nog eens op een rij te zetten. Zo maak je voor je hersenen extra duidelijk welke informatie echt relevant is om te onthouden.

Van Dongen promoveert op 17 mei aan de Radboud Universiteit Nijmegen. We zijn erg benieuwd naar zijn volgende onderzoek, dat gaat over het verband tussen sport en geheugen.

Tekst: Ilse Ariëns