Workshopprogramma Genoegdag 2015

Genoegdag-workshop-viltZondag 15 maart was in Oss de Landelijke Genoegdag 2015. Hieronder vind je een overzicht van de workshops waar je die dag aan kon deelnemen.

Heb je belangstelling voor een van deze workshops of wil je een workshopleider boeken voor je eigen organisatie? Stuur ons dan een berichtje.

Schermafbeelding 2015-02-28 om 16.58.31

Eten uit de eerlijke moestuin

Annemiek van Deursen
Annemiek van Deursen maakt al jarenlang de tuinrubriek voor Genoeg, schreef al twee boeken in de Genoeg-reeks en is de drijvende kracht achter Consuminderhuis Parkstad. Met haar dagelijkese mijmeringen voorziet ze via e-mail duizenden mensen van tips en inspiratie om meer te doen met minder. Annemiek geeft een workshop over: Eten uit de eerlijke moestuin: het hele jaar duurzaam en eenvoudig koken.

Schermafbeelding 2015-02-28 om 18.54.47

Vrolijk besparen

Marieke Henselmans behoeft voor fans van genoeg nauwelijks introductie. Ze is Bespaarkoningin, auteur van onder meer Vrolijk besparen en Eigenwijs je hypotheek aflossen en het onlangs volledig herziene Consuminderen met kinderen. Marieke is sinds vele jaren columnist van Genoeg en het AD. Kom en laat je inspireren door Marieke Henselmans!

Schermafbeelding 2015-02-28 om 16.22.35

Opgeruimd!

Een workshop over opruimen en organiseren. Door Marjolijn Ankum van Opgeruimd Op Orde. 

Schermafbeelding 2015-03-07 om 18.19.22

Besparen op je vaste contracten

Nina & Marieke (CashWijzer) zijn 2 jonge ondernemers met een missie. Zij strijden voor meer transparantie als het gaat om je vaste contracten. Zij willen dat jij contracten hebt die passen bij je persoonlijke situatie en – belangrijker – voor een eerlijke prijs. In deze interactieve workshop geven deze dames je alle ins en outs over het vergelijken en overstappen van je vaste contracten (energie, internet/bellen/televisie en schadeverzekeringen) en hoe je hierop kunt besparen.

Schermafbeelding 2015-02-28 om 16.45.54 Schermafbeelding 2015-02-28 om 16.52.20

Ruimte maken in je leven én in je portemonnee!

Interactieve workshop over bewuster, groener en gezonder leven. We lezen wat er op een energierekening staat. En het aanbod van een energieleverancier: Is die gratis Ipad écht gratis?
Daarna vergelijken we een aantal voedingsproducten. Met aandacht voor de ethiek van eerlijk delen, zorgen voor elkaar en zorgen voor de Aarde.
Workshop verzorgd door ervaren transitietrainers die verbonden zijn aan Transition Towns Nederland, Peter Loomans en Catharina de Bruin. Meer informatie vind je hier

Schermafbeelding 2015-02-28 om 17.38.40

Je geld & je leven

Wat hebben onze persoonlijke financiën met de zin van het leven te maken? Veel. Gabriël Verbeek verduidelijkt dat in deze workshop: ‘Ons leven krijgt betekenis als we in staat zijn om onze persoonlijke waarden vorm te geven. Geld speelt hierbij een rol, maar mogelijk anders dan gedacht’. Ben je op zoek naar persoonlijke vrijheid, financiële gemoedsrust en nieuwsgierig naar de rol en betekenis van geld hierbij? Dan is deze workshop geknipt voor je!
“Het leven draait niet om geld. Er is echter geen enkel levensthema dat niet met geld verbonden is.” Meer informatie vind je hier

voorkant een ander soort geld

Een ander soort geld voor iedereen

Social Trade Organisation (STRO) ontwerpt al meer dan 20 jaar systemen voor @nder geld, voor een ecologisch en sociaal duurzame samenleving. Met steun van de EU heeft STRO het afgelopen jaar pilots met @nder geld opgezet in Italië, Spanje, en Engeland. Nu is het ook in Nederland mogelijk voor groepen om het Social Trade Circuit Nederland te gebruiken als betaalplatform en elkaar te betalen met eigen digitale ruilmiddelen: credits. Wil je deelnemen aan een groep of er zelf een opzetten? Kom dan naar de workshop van STRO.

Een ander soort geld voor (kleine) ondernemers

Als kleine ondernemer is het in deze tijden lastig overleven. Klanten hebben minder koopkracht, en banken zijn niet scheutig met kredieten. STRO heeft software ontworpen om ecologisch en sociaal duurzaam geld mogelijk te maken, waarbij koopkracht lokaal blijft circuleren en goedkope leningen mogelijk zijn. Wil je meer weten over hoe je met jouw onderneming mee kunt doen met dit project? Kom dan naar de workshop van STRO.

Lees hier het

interview met Henk van Arkel over ‘Een ander soort geld’, gepubliceerd in Genoeg 102.

Schermafbeelding 2015-02-28 om 17.07.10

Over de datum

Nederlanders gooien jaarlijks veel levensmiddelen weg omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Vaak is dat helemaal niet nodig. In veel gevallen kun je de datum op de verpakking met een korrel zout nemen. Wanneer is ‘over-de-datum’ ongezond of gevaarlijk? Martin van der Gaag, schrijver van de Genoeg-rubriek Over de datum en van het boek De luxe van genoeg, leert je hoe je eenvoudig zelf de werkelijke houdbaarheidsdatum van levensmiddelen bepaalt. Heb je nog iets in je keukenkast dat (ver) over de datum is? Neem het mee en hoor wat je er nog mee kunt. Meer informatie vind je hier.

Schermafbeelding 2015-02-28 om 19.26.53

Meten=weten: eenvoudig energie besparen

Kees Hogervorst (Nivon) laat in deze praktische workshop zien hoe je zelf eenvoudig het stroomverbruik van de apparaten in je huis kunt meten. Speciale aandacht is er voor het sluipverbruik (verbruik van apparaten terwijl je ze niet gebruikt). Kees laat zien hoe je vervolgens eenvoudig energie (en dus geld) kunt besparen.

Schermafbeelding 2015-03-07 om 18.40.30

Zonnepanelen kiezen

Wil je zonnepanelen op je dak? Peter van der Zjjde vertelt je in deze workshop alles over zonnepanelen en waar je op moet letten als je die wilt aanschaffen.

Schermafbeelding 2015-02-28 om 17.25.53

Een jaar geen kleding kopen

Stijlcoach Annelies van den Bogert van Succes In Stijl gaat vanaf 2 april 2015 met 100 vrouwen de uitdaging aangaan een jaar lang geen kleding te kopen. Onder haar begeleiding word je geadviseerd hoe je kledingkast simpel en overzichtelijk te maken en daardoor meer tijd en geld over te houden, en je energieker en rijker te voelen. In deze workshop geeft Annelies vast een voorproefje.

Workshops tijdens de inspiratiemarkt in de pauzes:

10429230 864752943535580 6955790469841174322 n

Vilt & vintage

Lisette Eisenga maakt van vilt vrolijke accessoires, stijlvolle sieraden en mooie decoraties voor in huis. Haar ontwerpen zijn geïnspireerd op de natuur en op folklore en ze combineert vilt graag met andere materialen. In haar nieuwste boek boek ‘Vilt & vintage’ combineert Lisette haar liefde voor vilt en kringloopvondsten. Op de Genoeg-dag kun je met Lisette een vilten decoratie maken. Je kunt een klein vintage voorwerp (bijvoorbeeld een oud sieraad) meenemen om er in te verwerken.

Arts Annemarie 2014

Gelukspoppetjes haken

Annemarie Arts begon zo’n zes jaar geleden met haken en sindsdien niet meer gestopt. Al snel ging ze zelf ontwerpen maken, wat geresulteerd heeft in al acht populaire haakboekjes bij Forte Uitgevers: boekjes met babycadeautjes, vingerpoppetjes en allerlei soorten vrolijke gelukspoppetjes. Op de Genoeg-dag kun je tijdens de lunchpauze met Annemarie een gelukspoppetje haken.

Repareren in het Repair Café

Neem je kapotte kledingstuk, apparaat of speelgoed mee en maak het samen met de reparateurs van het Repair Café weer heel.