Beveilig je deur eenvoudig zelf


Schermafbeelding 2014-09-28 om 10.51.47

Joost maakt het beter

Beveilig je deur eenvoudig zelf (1)

Als er bij u tijdens de zomervakantie niet is ingebroken, was dat misschien meer geluk dan wijsheid. Zelf zorgen voor een inbraakbestendiger (balkon)deur is niet moeilijk en een stuk goedkoper dan uitbesteden aan de vakman.

 Slecht beveiligde deuren komen veel voor. Daar kun je eenvoudig zelf wat aan doen.

Een balkon lijkt misschien een veilige plek, maar een onverlaat kan heel makkelijk via bijvoorbeeld een scheidingsmuurtje, afvalcontainer of een rondslingerend trapje op een balkon komen. Je komt slecht beveiligde deuren ook in ruime mate tegen op de begane grond, bijvoorbeeld als achterdeur naar de tuin. Of aan de voorzijde van een appartement op de begane grond, als doorgang naar zo’n leuk, inpandig terrasje met aan de straatzijde alleen een lage afscheiding zoals hier op de foto.

IMG 1545 1

Met de (anti-)inbraakbeveiliging van het slot op de foto bovenaan dit artikel is behoorlijk wat mis. Wat zijn de belangrijkste problemen?

1. De slotcilinder (het enigszins peervormige deel waar de sleutel in gaat) steekt meer dan drie millimeter uit het schild (het rechthoekige metalen plaatje op de deur). Daardoor kan iemand de cilinder met een verstelbare moersleutel (ook wel ‘bahco’, en vaak ook wel ‘engelse sleutel’ genoemd) vastpakken, verdraaien en afbreken. Verontrustende voorbeelden zijn te zien op YouTube met als zoekterm ‘bulgaarse methode’. (Mijn excuses voor deze stigmatiserende term, ik heb hem niet zelf bedacht.)

2. Ook als de slotcilinder maar twee milimeter zou uitsteken kan een inbreker bij dit schild heel makkelijk de schroefjes (officieel heten het ‘patentboutjes’) losdraaien en het drie millimeter uitstekende schild ombuigen. De blootgelegde cilinder steekt dan vijf millimeter uit en is alsnog makkelijk af te breken.

3. De kwaliteit van de cilinder. Deze cilinder kan middels de ‘cilindertrek- of kerntrekmethode’ en een ‘klop- of slagsleutel’ eenvoudig geopend worden. Een klopsleutel is een speciaal geprepareerde sleutel waarmee na een simpel tikje alle slotcilinders van hetzelfde merk en type zijn te openen. Bij de relatief nieuwe cilindertrekmethode draait een inbreker een schroef in de sleutelopening en trekt hij (of zij) daarna de schroef met cilinder en al naar buiten met een speciaal hulpstukje. Of gewoon met een klauwhamer. Kijk maar weer op Youtube (‘cilindertrekmethode’) en huiver.

De kostbare oplossing
Een beveiligingsspecialist kan het hang- & sluitwerk van uw huis voor ettelijke honderden euro’s verbeteren. Niet dat je ramen en deuren dan absoluut inbraakbestendig zijn geworden, dat helaas niet. Het is vooral de bedoeling dat een inbreker stopt met de inbraakpoging of er zelfs helemaal van afziet, louter omdat het allemaal wat te lang gaat duren. En omdat je voor hetzelfde geld bij de minder beveiligde buren veel sneller binnen kan komen.
Voor een deur als op onderstaande foto gaat een standaard verbetering om een veiligheidsinsteekslot (het vlakke deel dat in de deur zelf zit vastgeschroefd) met een bijpassende sluitkom in het kozijn (bij elkaar ca 55 euro), voorzien van een losse cilindertrek- en klopsleutelbestendige profielcilinder (ca 50 euro). Op de deur komt ‘veiligheidsbeslag’ (ca 65 euro) dat aan de buitenzijde geen zichtbare schroeven heeft en zorgt dat de cilinder minder uitsteekt. Aan de scharnierzijde wordt de deur voorzien van drie dievenklauwen (ca 5 euro per twee). En waarschijnlijk komen er als aanvulling op het hoofdslot ook twee ‘raamboompjes’ die met een sleuteltje afsluitbaar zijn (2 keer ca 25 euro). Voor deze ene deur zijn de totale kosten ruim 200 euro, nog afgezien van het arbeidsloon.

IMG 1474 1
De buitenkant van een deur met veiligheidsbeslag dat drie SKG-sterren heeft.

Goedkope methode: zelf doen
Gelukkig is een dergelijke deur ook al veiliger maken voor maximaal 25 euro en een uurtje klus-tijd. Misschien niet helemaal volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen, maar het komt in de buurt. Weliswaar zonder garantie dat er nooit (meer) zal worden ingebroken, maar die garantie geven SKG en PVW ook niet.

IMG 1493

Eenzijdig
Afgezien van de veel te ver uitstekende slotcilinder en de uitnodigende schroefjes -waar ik het eerder al over had- valt er bij deze deur nog iets anders op: het pure feit dat er een slot in zit dat je niet alleen vanuit huis met een sleutel kunt openen en afsluiten, maar ook vanaf het balkon zelf. Wat een materiaalverspilling! Dat je je balkondeur vanuit je kamer op slot wilt kunnen doen, lijkt me logisch. En dat je hem van het slot moet kunnen halen als je naar je balkon wilt ook. Maar wie draait nou een balkondeur met een sleutel achter zich op slot als hij of zij op het balkon is?

Misschien denken veel mensen dat een deurslot niet anders kan worden gemaakt, aangezien de gebruikelijke cilinders altijd dubbel zijn uitgevoerd: met aan beide uiteinden een opening voor een sleutel. Maar er bestaan ook ‘enkele’ cilinders, die maar aan één van de uiteinden een opening hebben.

IMG 1527
Een ‘enkele’ cilinder (links op de foto) is aan de achterzijde afgesloten.

Deze eenzijdige variant kun je vinden op garages, opslaghokken, schuurtjes en portiek-deuren. En op ingebouwde kasten als iemand ze beter wil beveiligen dan door middel van een simpel standaard kastslot.

eenvoudig kastslot
Zelfs sommige achterdeuren hebben alleen maar een soort veredeld kastslot, met zo’n ouderwetse sleutel uitgevoerd met een zogeheten ‘baard’.

Ik stel voor om een verouderde dubbele cilinder van een balkondeur niet te vervangen door een modernere, maar door een simpele enkele cilinder. Een werkje van niks waar ik aan het eind van dit stuk wat over zal vertellen. Het slot zelf blijft gewoon in de deur zitten en het vervangen van een cilinder kan binnen een een minuut. Er zijn verder ook geen spiraalveren of kleine losse onderdeeltjes bij betrokken. Het enige probleem kan zijn dat generaties van schilders de schroef hebben volgesmeerd waarmee de slotcilinder vastzit. Het kan geen kwaad om alvast te proberen of hij los wil. Later meer hierover.

IMG 1553
De cilinder zit vast met een enkele cilinderschroef die ik er hier al heb uitgedraaid.

Wat kost dat?
Een veilige (cilindertrek- en klopsleutelbestendige) dubbele profielcilinder kost minimaal 50 euro. En wat kost een cilindertrek- en klopsleutelbestendige, enkele profielcilinder? Misschien nog wel meer, vanwege de kleinere productie. Maar dat is niet van belang, want de kant waar de sleutel ingaat moet aan de KAMERzijde van de balkondeur komen en niet aan de balkonzijde. Die prijsverhogende ingenieuze anti-inbraakfoefjes zijn dus ook niet nodig. Bij een doe-het-zelf-markt heb ik een eenvoudig uitgevoerde enkele slotcilinder nooit gezien, maar bij een ijzerwarenhandel kost hij ongeveer 12,50 euro. Als je meer balkons hebt, kun je de cilinders ‘gelijksluitend’ laten maken, zodat de deuren met dezelfde sleutel zijn af te sluiten.

Vreemd gezicht?

IMG 1539
Aan de binnenzijde van deze portiekdeur kun je door de opening in het slotschild nog net in de diepte de achterkant zien van een enkele cilinder.

Als je een dubbele cilinder vervangt door een enkele, is die loze opening in het schild misschien wel een vreemd gezicht. Daar moeten we dus ook nog wat aan doen. Dat holle schild aan de balkonzijde kunnen we bijvoorbeeld opvullen met een plaatje kunststof of liever met aluminium. En als we toch bezig zijn, vervangen we meteen die onnozele schroefjes door een sleufloze variant.

Officieel heten deze schroefjes ‘patentboutjes’, bestaande uit een boutje/schroefje en een hulsje waar het boutje in vast draait. Standaard zijn zowel het boutje als het ontvangende hulsje voorzien van een sleufje voor een schroevendraaier. Daardoor kun je ze zowel vanaf de binnenzijde als vanaf de buitenzijde van een buitendeur losdraaien. Wie heeft bedacht dat zoiets een goed idee is voor een buitendeur? Bij een doe-het-zelf-markt kijken ze je raar aan als je er om vraagt, maar een doorsnee ijzerwarenhandel verkoopt losse hulsjes zonder sleufje.

IMG 1542
Een compleet patentboutje met een hulsje voorzien van een sleufje, plus een los hulsje zonder sleufje en een bijpassend ringetje

Wat hebben we nodig?
– Een ‘enkele’ slotcilinder (sommigen noemen het een ‘halve’) zonder enige SKG-ster: ca 12 euro 50 bij de ijzerwarenhandel.
– Twee of drie sleufloze hulsjes voor patentboutjes: 25 cent per stuk bij de ijzerwarenhandel. Koop meteen ook vijf bijpassende metalen ringetjes.
– Een stukje vlak aluminiumprofiel om het holle buitenschild op te vullen. Voor het schild van deze deur waren twee stukjes van drie bij acht centimeter nodig, met een dikte van een millimeter. Bij de ijzerwarenhandel of dhz-markt kost dat per meter ongeveer 3 euro 50. Je kunt het ook zelf uit een afgedankt aluminium huishoudtrapje zagen.
– Wat secondelijm: voor minder dan 1 euro krijg je bij Action of Wibra een paar tubetjes.
– Wat muntjes van 2 cent of een rond kiezeltje met een diameter van 1,5 centimeter.
– Een ijzerzaagje (voor het aluminium), een passende schroevendraaier (voor de patentboutjes) en een passend inbussleutelje (voor het losmaken van de deurkruk).

Volgende keer
Voor de exacte afmetingen van het benodigde plaatje aluminium moet je eigenlijk de de deurkruk los nemen en de binnenkant van het deurschild opmeten. Daarom volgende week alles over het daadwerkelijk openmaken, aanpassen en weer monteren, allemaal in dat ene klus-uurtje. Ook die muntjes en dat steentje zullen aan de orde komen.

Tekst en foto’s: Joost Melten
Vragen, opmerkingen of suggesties? E-mail joost @genoeg.nl