Muggen bestrijden voor een prikkie


muggentoaster

COLUMN | Joost maakt het beter

Muggen bestrijden voor een prikkie

Met strategisch geplaatst gaas kun je binnenshuis veel muggenoverlast voorkomen. Muggen die toch tot je slaapkamer doordringen, kun je uitschakelen met een omgebouwde paraplu.

Weg met die hinderlijke steekmuggen!

Rondzoemende muggen zijn hinderlijk, met name ’s nachts in de slaapkamer. Ze zorgen dat je onrustig slaapt en hun steken veroorzaken jeukende bulten. De meeste mensen hebben het idee dat muggen op licht afkomen, maar volgens de experts zijn muggen juist lichtschuw en laten ze zich sturen door uitgeademde kooldioxide en andere luchtjes. In ieder geval gaan de vrouwtjesmuggen voor de productie van hun eitjes in de schemering en nacht op zoek naar ons bloed.

Preventief
Voorkomen dat hinderlijke muggen je huis binnendringen is verreweg de beste en duurzaamste aanpak. Je kunt hordeuren plaatsen en goed sluitende horretjes voor de ramen die je tijdens een warme zomernacht open zou willen laten staan. (zie Tip 1 onder dit artikel) Voor openslaande ramen is -onder andere bij Wibra, voor een paar euro- gaas te koop dat aan de randen is voorzien van elastiek. Er worden vier plastic klampjes bijgeleverd om het vast te kunnen zetten op de hoeken van het kozijn. Ramen blijven bij dit systeem goed te openen en te sluiten, doordat je langs het elastiek bij de grendels en uitzetter kunt komen. Voor te grote of te kleine ramen kun je zelf een horgordijn fabriceren. (zie Tip 2)

Lastige meiden
Voor vliegen zijn dit soort maatregelen voldoende en een enkele bromvlieg die overdag via een openstaande balkondeur je huis binnenkomt, is weer tamelijk makkelijk naar buiten te dirigeren. Maar die vrouwtjesmuggen zijn van een andere orde. Ze kunnen je huis in komen via naar binnen gehaalde planten, smalle kieren (bijv bij een niet goed sluitende deur of hor), ouderwetse sleutelgaten en een veronachtzaamde brievenbus. Ook kunnen ze naar je slaapkamer komen vanuit overwinterplekken in de kruipruimte of op de zolder van je woning, of gewoon vanuit een hangplek achter een van je kasten.

Curatief
Vrijwel iedereen die ik ken slaat de hinderlijke bloedzoekers met een krant of vliegenmeppertje tegen de muur of het plafond. Al dan niet na een wilde nachtelijke achtervolging met een opstapje, stoel, huishoudtrapje of zelfs een kleine trampoline. Een goed geoefende jager kan met een meppertje de op een op wit gesausde muur of plafond rustende mug zonder vlekken met een lichte polsbeweging verdoven om haar daarna op de vloerbedekking definitief uit te schakelen, maar in de praktijk gaat het toch te vaak mis. Wat betreft doeltreffendheid en vlekkeloosheid is een tennisracket-vormige elektrische insectenmepper een alternatief dat niet valt te overschatten. Het instrument werkt op twee batterijen van 1,5 volt en bevat wat elektronica die dat voltage opkrikken tot een voor insecten te grote hoogte. Je kunt er mee om je heen zwaaien in de hoop de lastbak in volle vlucht uit te schakelen. Tegen een op de muur gelande mug werkt dat ding veel trefzekerder dan een handmeppertje of krant en…. zonder vlekken. Maar tegen het plafond werkt het erg onhandig, moet je nog steeds op een krukje of stoel gaan staan en kan de mug te vaak ontsnappen.

IMG 1306

Foto: Het plafond is te hoog om het insektenracket er plat tegen aan te houden.

Bouw daarom een standaard elektrische mepper om tot een comfortabele plafond-versie. Je hebt daarvoor nodig:

  • een elektrische, tennisracket vormige insektenmepper (ongeveer € 2 bij Kruidvat, Wibra, Marskramer of Blokker)
  • een steel van een in een storm gecrashte paraplu (het mooiste is er een met een gebogen handvat)
  • een metalen stoelhoek van 8 bij 8 cm
  • een stukje twee-aderig elektrasnoer van ongeveer 65 cm
  • klussentape en wat kabelbinders.

De verbouwing
Ik ben voor mijn om te bouwen racket uitgegaan van een exemplaar met metalen dwarsstangetjes en een wat hoekig handvat. In eerste instantie wilde ik het handvat losmaken en in een hoek van 90 graden weer vastzetten, maar dat bleek te ingewikkeld. Bovendien zou ik nog steeds niet zonder stoel of trapje bij het plafond kunnen komen. Vervolgens wilde ik de mepper op een bamboe-staak monteren, met een ingewikkelde constructie om vanaf beneden het aan/uit-knopje in te kunnen drukken. Uiteindelijk kwam ik uit op een steel van een paraplu, die ik bij de overgang tussen zwart en geel vastzette met een stoelhoek, tape, kabelbinders en wat opvulmateriaal. Op de gekozen plaats is het geheel ongeveer in evenwicht en door een van de gaatjes de stoelhoek kun je mooi controleren of het lampje ook daadwerkelijk aan gaat.

Maar ik loop te ver op de zaken vooruit: schroef als eerste actie het deksel van handvat open. [De drie schroefjes zitten aan de achterzijde, bij sommige uitvoeringen verstopt onder plastic afdicht-dopjes.]
Knip vervolgens de twee dunne draadjes door die van het aan/uitknopje naar het (lege) batterijen-compartiment en de elektronica lopen.
Ontbloot de uiteinden van de draadjes voorzichtig en zet er het elektra-snoer tussen.

IMG 4475

Het petrol-kleurige draadje laat zien waar het verleng-snoertje moet worden ingepast.

Solderen is het mooiste, maar je kunt de blootgelegde uiteinden ook in elkaar draaien of vastlijmen met geleidende lijm. Het verlengsnoer kan via het vrijgekomen gaatje naar buiten. Schroef het deksel weer dicht en zet de steel van de paraplu vast op het handvat van het racket. Verplaats het miniscule aan/uitknopje naar de rand van het parapu-handvat en zet het vast met wat tape en kabelbinders. Het losse, roze dopje is niet meer nodig.

IMG 1316

Met de paraplusteel kun je het racket plat tegen het plafond drukken, zodat een mug niet kan ontsnappen. De wijsvinger rust op het verplaatste aan/uitknopje.

TIPS

1 Zelfsluitend
Hordeuren zijn tamelijk prijzig, maar een (met magneetjes) zelfsluitend vliegengordijn van 100 bij 220 cm is een goedkoop alternatief (zwart, ongeveer € 10, gezien op de markt en bij Marskramer).

2 Gaas bij je raam
Met elastiek, vier koploze spijkertjes en wat tule, muggengaas of oude vitrage kun je zelf een toegangelijke blijvend horgordijn maken in de door jou gewenste kleur. Sla in de hoeken van het vaste kozijn vier koploze spijkertjes. Span het elastiek en vouw de randen van het gaas er omheen. Maak bij de spijkertjes stuk voor stuk het elastiek even los, vouw ook daar het gaas om het elastiek en druk het spijkertje door de dubbele laag gaas. Zet zo nodig de ‘zomen’ vast met een nietmachine.

Tekst en foto’s: Joost Melten