Over de datum: Pasta

pasta potVoorraadjes droge pasta, noedels en mie blijven eindeloos lang goed. Durf je ze toch niet in de pan te gooien? Gebruik de lettervermicelli dan om een gedicht op papier te plakken.

Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren die meestal gedroogd gebruikt worden in de keuken. Spaghetti, macaroni en andere Italiaanse vormpjes liggen voor de hand, maar lasagne, noedels, mie en vermicelli zijn ook pasta. Alle pasta bestaat uit deeg van meel en water, soms op smaak gebracht met zout en ei en ‘verbeterd’ met een hulpstof – bijvoorbeeld een kleurtje. Oorspronkelijk werd voor pasta durumtarwe gebruikt, dat een zonnig klimaat nodig heeft om te groeien. Daarom komt pasta oorspronkelijk uit warmere landen. In de loop der tijd is steeds meer pasta ontwikkeld van andere graansoorten zoals maïs, rijst en spelt. Die hebben meestal dezelfde bewaareigenschap als pasta van tarwe: zeer, zeer lang.

Pasta is in blik (met saus), vers uit het koelvak en gedroogd te koop; in die laatste categorie vallen ook instantnoedels en bamisoepjes. Pasta in blik is zeer lang na de houdbaarheidsdatum nog eetbaar mits het blik dicht en heel blijft (zie Genoeg 91). Op verse, verpakte pasta uit de koeling staat een ‘Te Gebruiken Tot’-datum (TGT). Daarna is het niet gezond die nog te eten, tenzij je de pasta meteen na aankoop hebt ingevroren. Op gedroogde pasta staat een Tenminste-Houdbaar-Tot-datum (THT). Deze producten blijven heel lang goed en zijn in de meeste gevallen nog (tientallen) jaren na het verlopen van de THT te eten.

Droge pasta

Zeer oude pasta wordt niet schadelijk voor de gezondheid, mits hij maar kurkdroog blijft. De kleur en een eventuele vulling (zoals bij tortelloni of ravioli) maken daarbij niet uit. Paddestoelen, kaas, vlees of visvulling: droog is droog, en bacteriën en schimmels kunnen dan niet groeien. Wordt gedroogde pasta toch vochtig, dan kunnen er melkzuurbacteriën op groeien en wordt hij zuur. Dat is niet lekker, maar ook niet schadelijk. Raakt pasta beschimmeld, gooi hem dan weg.

Sommige gedroogde pasta bevat ook een beetje vet, zoals volkorenpasta (vet uit kiem), pasta met ei (vet uit dooier), gevulde pasta of instantsoepjes. Dat vet kan wat ranzig worden omdat het reageert met zuurstof uit de lucht óf uit elkaar valt onder invloed van zonlicht. Bewaar pasta dus niet alleen droog en afgesloten, maar ook donker. Stop geopende verpakkingen bijvoorbeeld in een blik. Ranzige droge pasta is niet ongezond of schadelijk, maar je ruikt en proeft het pas als het in de pan gaat. Dat kan een vervelende verrassing zijn.

Wil je oude droge pasta toch niet meer opeten? Spaghetti is prachtig constructiemateriaal voor speelgoedbruggen. Andere pastavormpjes zijn heel mooi materiaal om mee te ‘schilderen’ of een foto mee in te lijsten. Geïnspireerd geraakt? Schrijf eens een gedicht met lettervermicelli.

Deze aflevering van Over de datum was een verzoek van lezers Karel en Joke de Boer.
Ook een vraag voor onze voedingskundigen?
Mail hen naar overdedatum@genoeg.nl
Op verzoek geef ik een workshop over houdbaarheid en bederf bij jou in de buurt.

Dit artikel verscheen eerder in Genoeg nummer 96