Pastasaus van restjes


pastasaus van restjes

Pastasaus is een van mijn favoriete gerechten om restjes groente te verwerken. Alles wat op moet gaat er in. Ik maak meteen een grote hoeveelheid, en doe de saus in weckpotten. Heerlijk, zo’n voorraad eigengemaakt lekkers. En: het kost geen kneup!

Op maandag kijk ik altijd even in de koeling en-of de tuin wat op moet. Ik ben niet naar de markt geweest afgelopen zaterdag, er was nog over van de week ervoor en dat moet nu snel verwerkt worden. Een stel tomaten en paprika’s en er is nog wat bleekselderij. Wat doen we ermee? Pastasaus is het antwoord! Er zijn ook nog een paar uien…In de voorraadkast staat nog een fles tomatenpuree uit een kerstpakket en er zijn gedroogde pepertjes aan het keukenrek. Een duik in de vriezer bracht nog wat andere groenten die ook op moeten.

De ingrediënten die ik gebruikte (varieer gerust!):

 • 6 tomaten
 • 6 paprika’s
 • 2 uien
 • knoflook pijpjes (kan ook drie tenen knoflook zijn)
 • lavas en salie (kan ook basilicum en tijm en/of oregano zijn, eventueel gedroogd)
 • 6 stengels bleekselderij of minder als ze groot zijn
 • handvol rozijnen
 • tomatensaus of pak gezeefde tomaten of tomato frigo, wat je maar in huis hebt
 • 1 groentebouillontablet
 • peper/zout
 • olijfolie
 • eventueel gedroogd pepertje

Verder kunnen er enkele wortels bij in stukjes en vond ik nog erwtjes en tuinbonen in de vriezer die ook in de saus passen.

Werkwijze:

De gesnipperde ui in wat olijfolie aanfruiten en als je tenen knoflook gebruikt even later de gesnipperde knoflooktenen toevoegen. De paprika en de bleekselderij schoonmaken en in stukjes gesneden eveneens toevoegen en mee roerbakken.

Tomaten in stukken toevoegen en de gesnipperde kruiden en tomatensaus plus rozijnen en eventueel een pepertje. Goed doorkoken en op laag vuur laten sudderen met de deksel op de pan. Rond die tijd deed ik de erwtjes en tuinboontjes nog erbij. Na een half uurtje de saus eventueel laten inkoken indien nodig (op hoog vuur met de deksel van de pan).

Even proeven en kokend heet in brandschone conservenpotten scheppen. Maak de potten goed vol met groenten en saus en zorg dat de randen schoon blijven. Ik gebruik een afgeknipte melkflacon om de potten te vullen, dat werkt gemakkelijk en snel. Werk vlot, zodat  de pastasaus kokend heet in de potten gaat. Doe direct de schroefdeksel erop en zet de potten op hun kop.

Afgekoeld mogen ze in de voorraadkast en dat brengt een blij gevoel.. In elke pot zitten twee pollepels pastasaus en na een zware werkdag hoef ik alleen maar een potje saus op te warmen en wat pasta te koken. Binnen 10 minuten zit ik aan tafel… en weet wat ik eet.

Tip: bleekselderij voor altijd

Breek de grootste stengels van de stronk en zet de stronk zelf in een bodempje water in een decoratief bakje dat buiten op het rek mooi staat te wezen en nog veel soepgroente zal brengen…want de stompjes van de stengels aan de stronk groeien gewoon verder.

Tip 2: Lasagne

Met de pastasaus maak zelf heerlijke lasagne in een handomdraai: lees hier het recept in mijn ‘Mijmeringen’.

shop1030200.pictures.Coveretenuiteerlijkemoestuin.jpg
Wil je meer recepten en tips voor (h)eerlijk eten uit de moestuin? Mijn boek ‘Eten uit de eerlijke moestuin’ staat er vol mee is kost nu slechts 9,95. Bestel het boek hier.