Nieuwe bespaartest van Milieu Centraal

Ook zonder te investeren in vloerisolatie of zonnepanelen kun je besparen op je energierekening. Milieu Centraal heeft een Bespaartest gemaakt waarmee je kunt kijken waar bij jou thuis winst mee te behalen is.

De Bespaartest van Milieu Centraal bestaat uit 12 acties, zoals maximaal 5 minuten douchen en de thermostaat een graad lager zetten. Doe je dit al, wil je het gaan doen of is het niks voor jou? Scoor je een gouden medaille, dan ben je al zo goed bezig dat er niet zoveel meer te besparen valt. Met een zilveren of bronzen medaille valt er nog winst te behalen.

De tips die Milieu Centraal geeft zijn niet nieuw. Wie niet weet dat je gloeilampen beter kunt vervangen door ledlampen, loopt behoorlijk achter als het gaat om energiebewust leven. Toch is de test interessant, omdat hij meer omvat dan alleen wat tips.

Zo krijg je bij elke besparing te zien om hoeveel geld het gaat. Als je bijvoorbeeld alle lampen vervangt, bespaar je €45 per jaar. Deuren sluiten en alleen de kamers verwarmen waar je bent, levert je vooral bij een oud huis veel op: €210 per jaar. Bij je persoonlijke berekening wordt rekening gehouden met hoe je woont. In een vrijstaand huis van vóór 1976 heb je veel profijt van besparingen die te maken hebben met het verwarmen van je huis. Dat komt doordat bij zo’n huis de warmte eerder verloren gaat dan in een modern appartement.

Een ander handigheidje van de Bespaartest is dat je heel concrete adviezen krijgt. Zo wordt uitgelegd hoe je er achter komt of je een waterbesparende douchekop hebt of niet. Dat kun je zelf meten met een stopwatch en een emmer. Blijkt jouw douchekop niet zuinig, dan krijg je advies over waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe.

Lastig uitvoerbaar is de tip om zoveel mogelijk op 30 of 40 graden te wassen en slechts af en toe op 60 graden. De vuistregel die Milieu Centraal geeft, is eens per 20 keer op 60 graden te wassen. Tegelijkertijd wordt geadviseerd vaatdoekjes altijd op 60 graden te wassen. Dat is nodig om bacteriën te doden. Je moet een flinke voorraad vaatdoekjes hebben om de tijd tot de 60 graden-wasbeurt te overbruggen. De website Leuke Geit heeft een paar oplossingen: stop je vaatdoekje in de vaatwasser of leg het vaatdoekje 2 minuten in de magnetron. Let op met dat laatste: het doekje mag alleen nat in de magnetron omdat het anders in brand kan vliegen. En pas op als je het eruit haalt: het is kokend heet.