Zuinig op je kleding

Soms kom je op kleding het Clevercare-logo tegen. Je herkent het aan een bloemetje op het wasetiket. Clevercare geeft tips voor het zuinig, slim en milieuvriendelijk onderhouden van je kleding.

Clevercare is oorspronkelijk een idee van de Zweedse modeketen H&M, maar je vindt dit speciale wasetiket inmiddels op de kleding van meer modemerken. Het label, dat nu vier jaar bestaat, moet ervoor zorgen dat consumenten hun kleding beter behandelen waardoor die langer meegaat. Dat levert uiteindelijk winst op voor het milieu, maar ook voor jezelf natuurlijk. Het etiket verwijst naar een website waarop je allerlei tips vindt.

Zuinig zijn op je kleding, hoe doe je dat?

 • Was je kleren niet te vaak
  De meeste mensen gooien hun spullen sneller in de wasmachine dan nodig is. Soms is luchten voldoende. En een enkele vlek kun je ook wegpoetsen zonder het hele kledingstuk te reinigen.
 • Was op lage temperaturen
  De temperatuur die op het wasetiket staat, is de hoogst toegestane temperatuur. Zestig graden is alleen nodig wanneer een kledingstuk erg vies is of wanneer je bacteriën wilt doden. Vaak volstaat voor je kleding een programma op 30 graden. Helaas is het wel zo dat je machine af en toe een warme was nodig heeft. Was je altijd op lage temperaturen, dan heb je kans dat er een grijze drab groeit in je machine, de zogeheten vetluis.
 • Wees zacht voor je kleren
  Gebruik een mild wasmiddel en zorg dat je kleding tijdens het wassen niet teveel ‘krasjes’ oploopt. Doe knopen en ritsen dicht en keer kleding binnenstebuiten.
 • Droog je kleding aan de lijn
  Een wasdroger verbruikt veel energie. Dat is niet goed voor het milieu, maar ook niet voor je portemonnee. Drogen aan de lijn is ook nog eens beter voor je kleren: ze blijven beter in vorm en slijten minder. Gebruik je toch de droger, centrifugeer dan goed van tevoren zodat het drogen sneller gaat.
 • Strijk zo weinig mogelijk
  Strijken kost tijd, maar ook elektriciteit. Is het wel echt nodig om alles te strijken? Je kunt kreuken voorkomen door je spullen meteen op te hangen zodra het wasprogramma klaar is. Je kleding in de badkamer hangen helpt ook. De warme stoom die vrijkomt bij het douchen vermindert kreuken en plooien.