
NIEUWS – CONSUMINDEREN
Peulvrucht wordt weer hip
Bonen? Veel mensen denken dat ze smakeloos, ouderwets en armoedig zijn. Onzin, vindt de Bruine Bonen Bende. Peulvruchten zijn lekker, gezond, duurzaam en goedkoop. Tijd voor een tegenoffensief.
‘Deze ‘schlemielen van de keuken’ zijn in vele opzichten fantastisch voedsel
Bruine bonen of kapucijners met spek en stroop en erwtensoep: klassieke Hollandse gerechten die niet vaak meer op tafel staan. Peulvruchten hebben sinds tientallen jaren een imagoprobleem. Ze worden gezien als armeluizenvoedsel uit een ver verleden. Of als melige kost zonder kraak of smaak, leuk voor vegetariërs, maar niet culinair verantwoord. Er gaan misschien een paar bruine bonen door de chili con carne, maar daar houdt het wel mee op.
Schlemielen
Jammer, vinden culinair journalist Onno Kleyn, voedingsdeskundige Yneke Vocking en culinair historicus Lizet Kruyff. Met de nieuwe website de Bruine Bonen Bende proberen zij peulvruchten weer hip en populair te maken.
Want deze ‘schlemielen van de keuken’ zijn in vele opzichten fantastisch voedsel, vindt de Bruine Bonen Bende. Bonen zitten tjokvol vezels en een hoge voedingswaarde. Ze bevatten eiwitten die bijna gelijkwaardig zijn aan vlees. Verder zijn ze culinair veelzijdig en is de verbouwing ervan behoorlijk duurzaam. Bij de productie, verwerking en het transport van bonen komt minder CO2 vrij dan bij veel groentesoorten. Ze zijn daardoor ook nog eens goedkoop.
Sojabonen
Milieuorganisaties pleiten daarom al langer voor een renaissance van de boon. Veel regenwouden en andere waardevolle natuurgebieden wijken voor, met name, de teelt van sojabonen. Die gaan als veevoeder de hele wereld over ten behoeve van de vleesindustrie. Voor de productie van één kilo vlees is ongeveer 7 kilo sojabonen nodig, stelt de IUCN. Die bonen kunnen we beter zelf eten, vinden veel milieuactivisten. Dat is net zo gezond, veel efficiënter en gaat niet ten koste van mens, dier en planeet.
Om Nederland terug aan de boon te krijgen staan op de website van de Bruine Bonen Bende talloze recepten. Je kunt ook je eigen recept plaatsen. De bende is ook actief op Twitter.
Tekst: Petra Kruijt