Buy me once… een vieze fijne koekenpan

DSC_0196Begin dit jaar opende een webshop met een echte Genoeg-naam: Buy Me Once. Het idee erachter is dat je spullen koopt die een leven lang meegaan.

Vier weken terug was ik het helemaal zat. De zoveelste anti-aanbakpan was klaar voor de vuilnisbak. Ongeveer elke twee jaar schaf ik een nieuwe koekenpan aan, omdat de oude teveel begint aan te bakken. Toen ik me twee jaar geleden voor Vara Kassa verdiepte in teflon en aanverwante anti-aanbaklagen, hoorde ik van verschillende fabrikanten dat het normaal is dat zo’n pan beperkte tijd meegaat. Ook van de nu zo populaire pannen met een witte, keramische laag verdwijnt de anti-kleefkracht na ongeveer een jaar.

Tara Button uit Londen had eenzelfde soort ervaring als ik. Terwijl ze een oude, dierbare pan stond af te wassen, bedacht ze hoe goed het zou zijn om alleen nog spullen te kopen die levenslang meegaan. Ze ging op zoek naar dat soort duurzame producten en verkoopt ze sinds januari in haar Buy Me Once webshop. ‘Als iedereen alleen nog goederen zouden kopen die gemaakt zijn om lang mee te gaan, zou dat een enorme positieve impact hebben’, vertelde ze aan The Telegraph, ‘zowel voor de economie als voor het milieu.’ Mee eens.

Duitsland heeft een winkelketen die op dezelfde leest geschoeid is: Manufactum. Motto van het bedrijf met tien vestigingen is: ‘Es gibt sie noch, die guten dingen’. Dure spullen kun je er kopen, maar daar krijg je dan wel kwaliteit voor terug, is de belofte. Je koopt er theedoeken van rond de 20 euro of een strijkplank van 176 euro. Alleen die prijzen al zorgen ervoor dat je je wel drie keer bedenkt voor je ze naar de textielcontainer of de kringloopwinkel brengt.

In de webshop van Tara Button zal ik niet snel iets kopen. Een koekenpan helemaal uit Engeland over laten komen, lijkt me wat overdreven. Het is ook niet nodig, want veel van de producten die ze verkoopt, zijn ook in Nederland te krijgen. Bovendien zit er ook heel wat tussen dat ik niet meteen met duurzaam en tijdloos associeer: een wimperkruller bijvoorbeeld, of een elektrische straight tang – een apparaat waarmee je krullen uit je haar kunt halen.

Toch is het idee van Tara’s winkel wel iets om in het achterhoofd te houden als je iets koopt. Er zijn tegenwoordig veel producten die het etiket duurzaam dragen, maar Buy Me Once, dat zie je niet vaak. Een handtas kan duurzaam heten, omdat hij milieuvriendelijk is geproduceerd, maar een niet ecologische tas die tijdloos is en oersterk kan om die reden zo’n duurzame tas misschien wel verslaan. Buy Me Once hoeft niet eens duurder te zijn. Een plastic filterhouder voor opschenkkoffie gaat langer mee dan welke koffiemachine ook, een wasrekje langer dan een wasdroger.

Maar wat nu met de anti-aanbakpan? Een docent aan de koksopleiding adviseerde me jaren terug al een stalen pan te kopen voor levenslang plezier: ‘Hoe langer je hem hebt, hoe beter hij wordt’, vertelde hij erbij. Ik heb er nu eindelijk eentje gekocht voor niet eens zoveel geld. Het ding ziet er na een paar weken gebruik werkelijk niet meer uit: zwart en vol vlekken. Maar mijn zoon die een bijbaantje had als afwasser in een restaurant veerde op toen hij hem zag: ‘Wauw! De lievelingspan van de koks!’ Dat wordt een blijvertje.