Griep? Zet je mobiel uit

lemon-926722_640Rustig de tijd nemen om uit te zieken, wie doet dat nog? Met een laptop of mobiel op het nachtkastje gaan werk en andere verplichtingen gewoon door. Jammer, zegt Sheila Heti, columniste van de New York Times, want van een paar dagen grieperig naar het plafond staren, knap je enorm op.

Misschien kon je het als kind: diep onder de dekens kruipen terwijl je moeder bekers warme thee met honing maakte. En vijf keer dezelfde Donald Duck lezen tot je in slaap sukkelde. Nu bliepen er voortdurend Whatsappjes binnen, mailtjes en Facebookberichten. Je bent met je hoofd nog net zo bij je werk en bij andere verplichtingen als gisteren, toen je nog niet ziek was. Een getrouwde vriend van Sheila Heti realiseerde zich toen hij dagen ziek in bed lag, dat hij homoseksueel was. Dat was dertig jaar geleden. ‘Zou hij vandaag ziek in bed liggen, dan zou hij met zijn mobieltje in de weer zijn en met zijn laptop. Hij zou zonder nadenken doorgegaan zijn met zijn echtgenote, hooguit met een vaag gevoel van onbehagen.’

Ziek in bed liggen, schrijft Heti in The New York Times Magazine, lijkt een beetje op Halloween vieren: ‘Je trekt een kostuum aan en laat kanten van jezelf zien die je normaal gesproken niet zo snel laat zien.’ Als je ziek bent, bekijk je de wereld misschien vanuit een ander perspectief. Je snapt niet waarom je je zo druk maakte over de fout die je maakte op je werk, veel dagelijkse verplichtingen ze je opeens als onbelangrijk. Misschien ga je nadenken over zaken waar je normaal niet diep over nadenkt en kom je tot nieuwe inzichten. Heel wat wetenschappelijke en artistieke genieën kregen hun beste invallen terwijl ze in bad of in bed lagen: Archimedes, Ludwig van Beethoven, Frida Kahlo.

Nu hóeft het mijmeren in bed niet meteen te leiden tot zulke ingrijpende veranderingen als bij de vriend van de columniste. En ook niet tot het schrijven van een roman of symfonie. Even een keer niets doen, de boel de boel laten en tot jezelf komen, kan ook gewoon lekker zijn. Om die reden beveelt Sheila Heti iedereen aan om elke winter een keer vol overgave ziek in bed te gaan liggen: ‘Ik kan het speciaal aanbevelen wanneer je niet echt heel ziek bent.’ Zet de out of office reply aan en zeg dat je volgende week zult antwoorden. Makkelijk is het trouwens niet, waarschuwt de columniste. Want raad eens wanneer ze haar pleidooi voor echt ziek zijn schreef: toen ze twee weken geleden grieperig thuis zat.