Helft huishoudens heeft een lening

Schermafbeelding 2012-06-04 om 13.12.11

NIEUWS – Economie

Helft huishoudens heeft een lening

 

We zijn de afgelopen twee jaar meer gaan lenen. De helft van de Nederlandse huishoudens gaat gebukt onder een lening, hypotheken niet meegeteld.

Het zijn vooral jongeren en mensen met jonge kinderen die een lening afsluiten.

Het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) noemt deze ontwikkeling zorgwekkend. Dat we makkelijker lenen, blijkt uit het onderzoeksrapport Geldzaken in de Praktijk, dat het Nibud vorige week openbaar maakte. Nederlanders leenden het afgelopen jaar vaker en meer dan in 2009. Ze leenden meer dan twee keer zo vaak via hun creditkaart en klopten veel vaker aan bij familie en vrienden. Het meest werd er geleend via de bank. Ruim de helft van de leners (53%) leende meer dan €2000. In 2009 was dat nog 43%. Het zijn vooral jongeren en mensen met jonge kinderen die een lening afsluiten.

Volgens het Nibud sluiten we te makkelijk een lening af, zonder stil te staan bij de consequenties. Wie al moeite heeft om rond te komen, zal nog dieper in de problemen komen als er een maandelijkse aflossing moet worden betaald. Dat blijkt ook uit het onderzoek: meer dan de helft van de leners ervaart de lening als een last. Het Nibud pleit voor een landelijke campagne die mensen bewust maakt van de gevolgen op de lange termijn.

Een goed begin is alvast de Risicometer Lenen van het Nibud, waarmee je kunt berekenen of een geplande lening verantwoord is.

Hoe kom je van je schulden af? Ook hiervoor heeft het Nibud een handige wegwijzer gemaakt.

tekst: Ilse Ariëns