Nederlanders willen hebben, niet delen

Van alle Europeanen zijn Nederlanders het minst enthousiast over abonnementen op het gebruik van fysieke goederen. Dat blijkt uit een onderzoek van ING dat vorige week woensdag verscheen.

Een abonnement op Spotify of Netflix, daar zijn redelijk wat Nederlanders wel voor te vinden. Zo’n dertig procent heeft een abonnement op een streamingdienst voor muziek en video. Dat is meer dan het Europese gemiddelde. Maar als het om fysieke goederen gaat, blijven we juist achter bij de rest van Europa. Spullen hebben we ze het liefst zelf in bezit. Dat geldt voor zowel duurzame goederen (zoals kleding, elektronica of private-lease-auto’s), als voor verbruiksgoederen (zoals maaltijdboxen, beauty-producten en dierenvoeding).

Het ING Economisch Bureau deed onderzoek onder 11.000 huishoudens in 11 Europese landen. Consumenten besteden zo’n 130 euro per maand aan abonnementen. Dat geld gaat vooral naar video, muziek en autolease. Wat opvalt is dat bewoners van armere landen enthousiaster zijn over het delen van goederen dan bewoners van rijke landen. Nederland hoort duidelijk tot de tweede groep. 70 procent van de Nederlanders voelt weinig voor abonnementen op fysieke goederen, terwijl dat gemiddeld in Europa 40 procent is.

Het is jammer, want een bezitloze economie is goed voor het milieu, schrijft Volkskrant-journalist Koen Haegens in een artikel naar aanleiding van het ING-onderzoek. Op dit moment hebben fabrikanten er baat bij als spullen niet lang meegaan. Is een mobiele telefoon stuk of verouderd, dan koopt de consument een nieuw model en verdient de fabrikant eraan. Bij huren of leasen ligt dat anders. Dan verdient de fabrikant aan het gebruik. Hoe langer een mobieltje meegaat, hoe lonender.

in Nederland is de bezitloze economie wel degelijk in opkomst

Het ING-onderzoek is misschien wat te somber, want in Nederland is de bezitloze economie wel degelijk in opkomst. Het aantal private-lease auto’s groeit en er komen steeds meer initiatieven waarbij je spullen tijdelijk in bezit hebt. Denk aan mud-jeans, spijkerbroeken die je draagt tot ze versleten zijn en die je daarna weer inlevert. Een ander voorbeeld is Swapfiets, dat een groot succes is in studentensteden. Studenten nemen voor € 12 per maand een fietsabonnement, inclusief alle reparaties. En wat te denken van Marktplaats? In wezen is dat vaak ook een platform om spullen te delen. Je koopt een tweedehands kinderwagen, gebruikt hem tot je kindje eruit groeit en verkoopt hem door.