Vakantiegeld: reizen of sparen?

Een vijfde van de Nederlanders gaat dit jaar niet met vakantie, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Meer dan vorig jaar vinden zij een vakantie te duur.

Het percentage mensen dat niet met vakantie gaat, schommelt sinds 2003 rond de 25 procent, dit jaar gaat het om 22 procent van de Nederlanders. 42 procent van de mensen die niet gaan, vindt een vakantie te duur. Vorig jaar vond nog 35 procent dat. Vooral voor mensen met een inkomen onder modaal zit een vakantie er vaak niet in. Ze gebruiken hun geld om bijvoorbeeld schulden af te betalen of betalingsachterstanden in te lossen.

Het Nibud hield in mei een enquête onder 1146 mensen over de besteding van hun vakantiegeld. Wie op vakantie gaat, trekt er gemiddeld twee weken op uit en spendeert zo’n 2000 euro. De meeste mensen rekenen van tevoren uit of ze hun vakantie kunnen betalen. Mensen die moeilijk rond kunnen komen en wel op vakantie gaan, betalen hun vakantie vaker met het vakantiegeld dan mensen die makkelijk kunnen rondkomen. Ook wachten zij langer met het boeken van een vakantie.

Een opvallende conclusie uit het onderzoek van het Nibud is dat mensen hun vakantiegeld bewuster besteden wanneer ze het één keer per jaar, in één keer uitbetaald krijgen. Bij wie het maandelijks ontvangt is het geen extraatje meer, maar verdwijnt het al snel op de grote hoop. Als je het aan de Nederlanders zelf vraagt, heeft jaarlijkse betaling veruit de voorkeur. De helft gebruikt het jaarlijkse vakantiegeld voor de vakantie, 40 procent gebruikt het om mee te sparen.