Van BPI naar Happy Planet Index

Schermafbeelding 2011-12-15 om 23.53.21

NIEUWS – Economie

Basiscursus Eerlijke Economie:

Van BPI naar Happy Planet Index

Welke echte uitweg is er uit de mondiale crisis? Het Platform Duurzame en Solidaire Economie biedt een cursus Eerlijke Economie die begin 2012 van start gaat.

Het Platform DSE denkt al sinds 2006 na over een nieuw economisch perspectief. Over de transitie van een wereld waarin we kapitaal, grondstoffen, energie, voedsel en geluk verspillen naar een wereld waarin de economie ten dienste staat van welvaart, gezondheid, geluk en een gezond milieu.

Schermafbeelding 2011-12-15 om 23.53.21

HPI

Winstmaximalisatie en economische groei zijn nu nog doelen op zichzelf, maar die transitie is mogelijk, zegt het Platform DSE. Al lukt dat alleen als we het BBP (Bruto Binnenlands Product) herdefiniëren. Bij de berekening van dat cijfer – dat de economische prestatie van een land uitdrukt – wordt nu nog niet gelet op zachtere waarden zoals geluksbeleving, het vergroten van welzijn, het milieu ontzien en verspilling uitbannen. Een Happy Planet Index (HPI) lijkt het platform een beter idee dan een BBP. Continue groei van het HPI – dát zou een mooie doelstelling zijn.

Zeepbel

Een voortdurende BBP-groei gebaseerd op een schuldeneconomie is volgens het Platform daarentegen een zeepbel die onvermijdelijk ooit een keer uit elkaar spat. In het Platform DSE zitten vertegenwoordigers van sociale bewegingen en NGO’s als De Derde Kamer, OIKOS, Globalinfo, XminY Solidariteitsfonds, Netwerk Vóór de Verandering en De Kleine Aarde. Ze schreven in 2009 al een zogeheten Fair & Green Deal, ‘voor een duurzame en solidaire weg uit de crises’. Op 15 november 2011 verscheen Plan voor een duurzame en solidaire economie, van John Huige en Lou Keune, socioloog en econoom, met een update van de idee-ontwikkeling.

De materie, op 80 pagina’s samengevat, is redelijk gecompliceerd en behandelt verstrekkende onderwerpen: klimaatverandering, biodiversiteit, zoetwatervoorraad, uitputting grondstoffen, energievraagstuk, de voedselcrisis, economische crisis.

Zwolle & Rotterdam

Wie zich verder in die kwestie wil verdiepen kan begin 2012 een van de twee basiscursussen Eerlijke Economie volgen, die het Platform DSE organiseert. De eerste wordt gehouden in Zwolle, in de Hogeschool Windesheim, Campus 2-6. Negen vrijdagmiddagsessies (14.45 -17.00 uur), van 13 januari tot en met 23 maart 2012. Particulieren: € 175, bedrijven en instellingen € 350. Als de prijs een bezwaar is, valt daarover te praten, maar u kunt niet met LET’s betalen. Hier vindt u meer informatie en kunt u zich inschrijven.

De tweede cursus Eerlijke Economie is in Rotterdam, in het Nivon-centrum, Dirksmitstraat 76. Zes donderdagavonden (vanaf 19.30 uur), van 19 januari tot en met 5 april 2012. Nivon-leden: € 45, andere belangstellenden: € 55. Ook hier geldt: als de prijs een bezwaar is, valt daarover te praten. Meer informatie en inschrijven? Klik hier.

Tekst: Joep Auwerda