Hulp bij Goede Voornemens

Schermafbeelding 2016-04-14 om 17.46.11

Sommige mooie goede voornemens zijn in de eerste paar weken van dit jaar al in de benen gezakt. Geeft niets. Je kunt ieder moment van het jaar een besluit nemen. 

 De Wereldwijde Top Tien van Populaire Goede Voornemens

1. Afvallen en meer bewegen
2. Spaarzamer met geld omgaan
3. Schulden afbetalen
4. Meer tijd besteden aan familie en vrienden
5. Een partner vinden
6. Stoppen met roken
7. Beter werk vinden
8. Iets nieuws leren
9. Vrijwilligerswerk doen en vaker anderen helpen
10. Beter met tijd omgaan

Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, is in 2017 op 16 januari gevallen. Dat zou de Britse psycholoog Cliff Arnall hebben uitgerekend met een ingewikkelde formule.

In rook opgegaan

De dag zou om verschillende redenen deprimerend zijn. Een van de belangrijkste is het feit dat nogal wat goede voornemens dan al in rook zijn op gegaan.

Dingen die wat minder goed voor ons zijn, doen we vanzelf, zonder een vooropgezet plan. Ooit over iemand gehoord die zichzelf ferm voornam om dagelijks minstens twintig zware Van Nelle te gaan roken? Om in het nieuwe jaar tienduizend euro schuld te maken om de dagelijkse boodschappen te kunnen betalen? Om overgewicht te promoveren tot obesitas? Om het aantal uren voor de drie schermen (televisie, computer en smartphone) met tien procent op te schroeven? Nee, als die dingen gebeuren, dan loopt dat helemaal vanzelf, schijnbaar moeiteloos, zonder erbij na te hoeven denken. De goede voornemens vergen daarentegen een niet aflatend bewustzijn.

Levensgenieters zijn slap

Dat maakt goede voornemens lastig om uit te voeren. We zijn het liefst levensgenieters, en die zijn het slechtst in goede voornemens. Althans, dat kun je concluderen uit dit onderzoek onder jongeren.  Slechts 35 procent van de Nederlandse jongeren heeft zich in 2010 gehouden aan hun goede voornemens, vaak gemaakt tijdens de jaarwisseling.

De lifestylegroep werkers kwamen de afspraken met zichzelf veel beter na, volgens de onderzoekers. Dat komt: werkers zijn over het  algemeen wat ingetogener, en zoeken minder uitdaging en verandering in hun leven. Dat klinkt weer redelijk saai. Het moet toch mogelijk zijn om groots en meeslepend de goede voornemens waar te maken?

Laat je niet ontmoedigen. Hou het vooral bij de beloftes die je jezelf deed op oudejaarsavond. Of verzin vandaag toch nog meer goede voornemens. Er moet wel iets overblijven voor 2017!

Dit is een bewerking van een artikel dat is geplaatst op Genoeg.nl in 2011.

Alle afleveringen van de serie Goede voornemens:

1. Afvallen en meer bewegen
2. Spaarzamer met geld omgaan
3. Schulden afbetalen
4. Meer tijd besteden aan familie en vrienden