Fietspad van plastic afval

Twee maanden geleden werd in Zwolle de eerste PlasticRoad geopend, een fietspad gemaakt van gerecycled plastic. Eind deze maand volgt Giethoorn. Het zijn nog maar korte stukjes fietspad, bedoeld als proef. Wordt ons huishoudelijk afval de bouwstof van de toekomst?

Plastic Fantastic is het thema van het herfstnummer van Genoeg dat nu in de winkel ligt. Klinkt vreemd voor een tijdschrift dat al 25 jaar alternatieven laat zien voor consumentisme en de wegwerpmaatschappij. Plastic afval is een groot probleem, lees je in ons interview met Michiel Roscam Abbing, auteur van de Plastic Soup Atlas van de Wereld. Maar tegelijkertijd is plastic een geweldig materiaal: goedkoop, licht en veelzijdig. Het themanummer gaat over het plasticprobleem én over de oplossingen. Want plastic is voorlopig de wereld niet uit en dan is het bemoedigend te zien dat er mensen zijn die prachtige dingen doen met plastic afval. Zo bedacht hoogleraar en microbioloog Han Wösten samen met voedselontwerpers een manier om giftig plastic afval om te zetten in voedsel.   

De PlasticRoad is ook een voorbeeld van slim en creatief hergebruik. In het 30 meter lange fietspad van Zwolle zit ongeveer 1000 kilo huishoudelijk plastic. Van het afval zijn prefab-elementen gemaakt die aan elkaar geklikt kunnen worden. Door dit kliksysteem is de PlasticRoad makkelijker aan te leggen en makkelijker te onderhouden dan een traditioneel fietspad. De elementen van het fietspad zijn holle platen met ruimte voor buizen en kabels. In de tussenruimte kan ook tijdelijk regenwater worden opgeslagen. Dat laatste voorkomt wateroverlast bij extreme neerslag, iets waar we in de toekomst vaker mee te maken zullen krijgen.

De Plastic Road is genomineerd voor de Cobouw Awards, in de categorie Beste Product. ‘Een opvallende oplossing voor al het plastic afval, die gelijk de bergingsmogelijkheden van water in stedelijke gebieden vergroot en ruimte biedt voor kabels en leidingen, zodat de weg niet keer op keer open hoeft’, aldus de jury. Stemmen kan tot 4 november, de uitreiking is op 21 november.