Milouska Meulens maakt 3Doc over veganisme ‘Ik maak me best zorgen over de wereld’

Milouska meulens in 3DOC over veganismeGenoeg-columnist Milouska Meulens is een van Nederlands bekendste vegans. Donderdag 31 mei is ze de hoofdpersoon in de 3Doc ‘Boter, kaas noch eieren’ over veganisme en de keuzes die ze als vegan maakt.

Milouska zweerde vlees en zuivel al ver voor de huidige vegan-hype af. Toen dochter Yara (inmiddels bijna 12) net geboren was en ze borstvoeding gaf, ging zuivel haar instinctief tegen staan. “Ik had grote moeite met het idee dat ik mijn kind straks zou voeden met de moedermelk van een koe, bij wie de kalfjes waren weggehaald – en de stierkalfjes geslacht.”

Het leven van een vegan bestaat uit jezelf verantwoorden, compromissen sluiten en soms ook twijfelen

Nu veganisme volop in de belangstelling staat dankzij sterren als Beyonce en Miley Cyrus en de vegan restaurants en lunchrooms als paddenstoelen uit de grond schieten in de grote steden, leek het haar tijd voor een documentaire over veganisme. NPO3 was enthousiast en programmeerde ‘m in de Foodweken. Haar oorspronkelijke idee was het onderwerp breed aan te pakken, met aandacht voor de beroemde rolmodellen en hippe jonge vloggers/bloggers. Documentairemaker Rolf Hartogensis vond de worsteling en de twijfels van Milouska met veganisme in het dagelijks leven oneindig veel interessanter. En dus vertelt levenspartner Joris – vegetariër, geen vegan – over zijn afwegingen en zien we Milouska boodschappen doen op de markt, en uit eten gaan met haar ex en familie. Het leven van een vegan bestaat uit jezelf verantwoorden, compromissen sluiten en soms ook twijfelen of je wel het goede doet voor je eigen gezondheid en die van je kinderen.

Die twijfel en het tobberige horen ook wel bij haar, zegt Milouska. “Dat heb ik ook als ik mijn columns voor Genoeg schrijf. Ik neem me dan altijd voor luchtig te beginnen. Gisteren tikte ik een column voor het Plastic-thema van het herfstnummer. Al heel snel zit ik in walvismagen naar plastic te poeren. Walvissen sterven de hongerdood omdat hun magen gevuld zijn met plastic, dat grijpt me dan aan. Mijn programma’s – Jeugdjournaal, Kinderen voor Kinderen, Vroege Vogels – hebben altijd ook iets vrolijks. Maar als ik thuis op de bank zit of met vrienden aan de bar hang, ben ik niet zo optimistisch. Ik maak me best zorgen over de wereld.”

3Doc: Boter, Kaas noch Eieren is op donderdag 31 mei te zien om 21.35 uur bij BNNVARA op NPO 3. Na die tijd kun je de docu hier terugkijken.