Supermarktschap tegen voedselverspilling

In Wageningen is de eerste Jumbo supermarkt met een ‘verspillingsschap’. Je koopt er soep, saus of bier waar ingrediënten in zitten die anders zou worden weggegooid.  

‘Verspilling is Verrukkelijk’ staat in grote letters boven het supermarktschap. Zo heet het platform dat het schap ondersteunt. Leden zijn bijvoorbeeld Kromkommer, Instock en de Verspillingsfabriek. Jaarlijks gooien we naar schatting zo’n 2,2 miljoen ton weg aan fruit, groenten en brood. Dat is doodzonde, want voor elke tomaat en elke boterham zijn heel veel grondstoffen, water en energie nodig.

In het speciale schap staan soepen en sauzen van Kromkommer. Die worden gemaakt van groenten en fruit dat anders weggegooid zou worden. Ook vind je er flessen Betuwse Krenkelaar appelcider, waar fruit voor gebruikt wordt dat niet meer volkomen gaaf is: met een vlekje of een plekje maar verder goed van smaak. En Bammetjesbier van Instock, inderdaad, van oude boterhammen.

De vraag is of er genoeg consumenten zijn die het extra geld ervoor over hebben.

Waarom nog niet in elke Jumbo zo’n schap? Het verspillingsschap is een experiment. Voor producten uit het speciale schap betaal je meer dan voor de ‘gewone’ variant. De vraag is of er genoeg consumenten zijn die het extra geld ervoor over hebben. Pas als dat duidelijk is kijkt Jumbo of het mogelijk is om ook andere filialen een verspillingsschap te geven. Lukt dat niet meteen, dan is het project toch geslaagd, want het verspillingsschap heeft al behoorlijk wat aandacht getrokken van de supermarktklanten en van journalisten. Het maakt mensen bewust van hoe het ook kan. Je kunt best een appel met een plekje kopen. Thuis hoef je misschien niet alles meteen weg te gooien, ook al is het niet meer krakend vers.

Voor de Universiteit van Wageningen wordt het verspillingsschap een proeftuin. In de real-life setting gaan Wageningse wetenschappers onderzoeken wat het beste werkt, welke producten en verpakkingen de consument aantrekkelijk vinden, welke consumenten kiezen voor deze producten, wat de ideale prijsstelling is en hoe je een product zo goed mogelijk presenteert.

Beschadigde worteltjes, te kleine bieten en onvolmaakte tomaten

Het verbaast niet dat Jumbo het verspillingsschap bedacht heeft. De supermarkt is al langer bezig om te kijken hoe je voedsel kunt redden dat bijna over de datum is. Jumbo kwam in 2017 met drie soorten huismerk ketchup, gemaakt van tomaten die niet meer verkocht konden worden. Eerder maakte het Jumbo Huismerk Lab soep van onder andere beschadigde worteltjes, te kleine bieten en onvolmaakte tomaten. Jumbo is overigens niet de enige die hiermee bezig is. Plus kwam in 2014 met ‘OverLekker’ soep en saus, Ekoplaza maakt sinds 2014 maaltijden van rimpelige paprika’s en tomaten die te rijp zijn voor de verkoop.

foto: Wageningen Universiteit, Louise Fresco opent het verspillingsschap