We doen het zelf wel

Niet wachten tot de gemeente of officiële instanties eindelijk in beweging komen, maar zelf de handen uit de mouwen steken. In ‘We doen het zelf wel’ zie je hoe gewone Nederlanders samen besluiten een ecodorp te bouwen of vluchtelingen te helpen. Elke zondagmiddag op NPO 2, of online te bekijken op de website van Human. Of bezoek het festival op 25 maart.

De participatiesamenleving was in 2013 het credo van het kabinet-Rutte. Was het een mooi woord voor kille bezuinigingen, die de verzorgingsmaatschappij om zeep hielpen? Of heeft het kabinet de tijdgeest goed aangevoeld? In de aanloop naar de verkiezingen maakt Human de balans op met ‘We doen het zelf wel’, een serie van zes documentaires. De eerste drie afleveringen zijn al uitgezonden op televisie, maar alles is terug te kijken via human.nl.

De eerste aflevering gaat over Erna Smeekens uit Breda, die ‘De vrije uitloop’ bedacht, een constructie waarmee werklozen kunnen proberen als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Emy bijvoorbeeld, die geen vaste baan kon krijgen, probeert nu als kunstenaar haar brood te verdienen. Dankzij De Vrije uitloop kan ze het proberen zonder dat ze haar uitkering verliest. In de tweede aflevering bouwt een groep mensen in Boekel een ecodorp.

Op 25 maart is in Amersfoort het ‘We doen het zelf wel’ festival voor actieve burgers. Hoofdgast is Jan Terlouw die afgelopen december in De Wereld Draait Door sprak over dat er weer meer vertrouwen zou moeten komen: ‘Het touwtje uit de brievenbus’. Maar meer nog ging zijn verhaal over duurzaamheid, over wat we samen kunnen doen om de aarde ook in de toekomst leefbaar te houden. Verder spreken onder andere Marjan Minnesma, Arjo Klamer, Gabriël van den Brink, Bettina Bock en Annemarie Jorritsma. Het hele programma vind je op de website We doen het zelf wel.