Groen maakt slim


Schermafbeelding 2014-12-08 om 20.54.01

NIEUWS

Groen maakt slim

Natuur maakt mensen creatiever, slimmer en fitter. Vooral bij kinderen is het effect groot, blijkt uit tal van onderzoeken die het IVN liet verzamelen.

Stedelingen zijn sneller afgeleid dan mensen die in een natuurlijke omgeving verblijven.

Je hoort zo vaak dat het gezond is om naar buiten te gaan. En ook dat buitenspelen goed is voor kinderen. Maar is daar ook wetenschappelijk bewijs voor? Het IVN – Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid – vroeg aan wetenschapsjournalist Mark Mieras om onderzoek te verzamelen over de invloed van groen op menselijke hersens. Hij maakte het factsheet ‘Beetje natuur, grote invloed’ dat je hier kunt lezen.

Voor kinderen met ADHD kan een dagelijkse dosis natuur als medicijn werken. Na een wandeling van 20 minuten door een park is hun aandacht veel beter dan na een wandeling door een woonbuurt of stadscentrum. Wat voor deze kinderen in het extreme geldt, geldt in iets mindere mate voor iedereen. Stedelingen zijn sneller afgeleid dan mensen die in een natuurlijke omgeving verblijven.

Nederlandse kinderen die opgroeien in een woonomgeving zonder groen, spelen minder buiten. Kennelijk nodigen stoeptegels daar minder toe uit. Buitenspelen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Een spelend kind wordt om te beginnen minder snel dik. Maar behalve voor het lichaam is buiten spelen ook goed voor de geest. Kinderen kunnen nadat ze in beweging zijn geweest beter leren. Bovendien is buitenspelen goed voor hun sociale vaardigheden.

Op 17 december organiseert het IVN een bijeenkomst ‘Groen en Gezondheid’. Medewerkers of vrijwiligers in de zorgsector of vrijwilligers in het groen kunnen die gratis bezoeken.