Schuddebuiken als gratis pijnstiller

schaterlachen

NIEUWS – Wetenschap

Gratis pijnstiller

 

Lachen is inderdaad gezond.  Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam hebben die oude volkswijsheid nu bewezen. Bij lachen komt het lichaamseigen stofje endorfine vrij. Dat zorgt voor een prettig gevoel en werkt als een gratis pijnstiller.

 

Alleen een goede oprechte buiklach levert een ‘beloning’ op in de vorm van endorfine.

Maar je moet daarvoor wél goed lachen. Niet elke lach heeft het gewenste effect. Alleen een goede oprechte buiklach, vaak in gezelschap van andere mensen, waarbij we een paar keer uitademen zonder in te ademen, levert een ‘beloning’ op in de vorm van endorfine.

Stress te lijf

Volgens de onderzoekers is dit een evolutionair mechanisme om sociaal gedrag te stimuleren. ‘De functie van lachen is om snel een positieve stemming op te wekken in een groep mensen’, zegt hoogleraar Mark van Vught van de VU. ‘Hierdoor konden onze voorouders omgaan met dagelijkse stress en conflicten.’

Voor het onderzoek kregen proefpersonen pijnprikkels. Daarvoor en daarna keken ze naar een comedy of naar een feelgoodnatuurdocumentaire of informatieve programma’s. Telkens werd hun pijngrens gemeten.

Alleen de comedy produceerde de vereiste buiklach en activeerde daarmee de endorfineaanmaak, met een verhoogde pijngrens tot gevolg.

Meer info: Social Laughter is Correlated with an Elevated Pain Treshold

 

Petra Kruijt