Warmte maakt kooplustig

Was je vakantie duurder dan je had begroot? Misschien ligt het aan de zomerse warmte. Onderzoekers ontdekten dat mensen makkelijker geld uitgeven als de temperatuur stijgt. Maar ze worden ook beter in afpingelen.

Als het erg warm is, zitten de meeste mensen niet lekker in hun vel. ‘Dat oncomfortabele gevoel lokt agressie uit’, zegt marketingdeskundige Jayati Sinha. Ze is een van de onderzoekers van de Florida International University die keken naar het verband tussen temperatuur en koopgedrag. Een agressieve koper, zegt ze, wil in de strijd om iets te bemachtigen anderen overtroeven en is daardoor bereid een hogere prijs te betalen.

Bij het onderzoek werd proefpersonen gevraagd om te bieden op een aantrekkelijke cruise vakantie. Een deel van de mensen zat in een koele kamer (19 graden), een ander deel in een warme kamer (25 graden). De mensen in de warme kamer boden gemiddeld bijna 150 dollar meer in hun poging de deal te bemachtigen.

Als het oncomfortabel warm is, maakt dat mensen in alle opzichten agressiever en fanatieker. Dat was ook te zien toen de onderzoekers mensen de opdracht gaven om te onderhandelen over de laagste prijs. Als het aankwam op afpingelen, kregen mensen in de warme kamer 33 dollar meer van de prijs af dan mensen in de koele kamer.

Een ander effect dat de onderzoekers zagen, is dat mensen bij warmte meer gespitst zijn op kortingsacties. Proefpersonen in de warme kamer staken veel meer tijd in het uitknippen van kortingsbonnen en het vergelijken van aanbiedingen.

De onderzoekers keken nu alleen naar het effect van warmte, maar overwegen om ook andere stressfactoren te onderzoeken. Worden we ook agressievere en fanatiekere kopers in een omgeving met veel mensen of met veel lawaai?