Klein geluk voor de mantelzorger

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau verleent een op de drie volwassen Nederlanders mantelzorg.  Klein geluk voor de mantelsrger van Maria Grijpma en Inge Jager is geschreven om al die mantelzorgers een hart onder de riem te steken.

De opdracht voorin het boek luidt: ‘Dat de vogels van zorg en kommer over je hoofd heen vliegen, kun je niet veranderen; maar dat ze nesten in je haren bouwen… kun je verhinderen!’ (Chinees gezegde). En dat is nu precies wat de auteurs met dit boek willen bereiken.

Voldoening

Grijpma en Jager schetsen eerst het probleem: ‘Iets doen voor iemand anders maakt gelukkig, dat blijkt uit onderzoek. Mantelzorg geeft inderdaad veel voldoening. Maar als je te veel in de ‘zorgstand’ staat en je het zorgen voor jezelf uit het oog verliest, met mogelijke overbelasting tot gevolg, kan het goed misgaan.’ Vervolgens reiken ze recepten aan om voor jezelf te zorgen. Al naar gelang je behoefte (bijvoorbeeld rust, ontspanning, energie, vrolijkheid, inzicht, steun of contact) kun je een recept uitzoeken. Elk recept geeft inspiratie, steun, troost, praktische suggesties en ervaringsverhalen met verwijzingen naar boeken en websites die je verder kunnen helpen. Natuurlijk kun je het boek ook van voor naar achter uitlezen en de schat aan informatie en inspiratie in z’n geheel tot je nemen.  (HvdS)

Maria Grijpma en Inge Jager: Klein geluk voor de mantelzorger. AnkhHermes, € 17,50. ISBN 9789020213201.
Koop dit boek bij Bol.com, hiermee steun je ook Genoeg.