Review Wildling Shoes


Genoeg probeert regelmatig producten uit. Deze keer Wildling Shoes. Een merk met een verhaal én een snelgroeiende community van hartstochtelijke aanhangers.

Tekst Heleen Litmaath

Rode schoentjes

Mijn favoriete buurvrouw komt oorspronkelijk uit Duitsland, is veganiste en inspireert mij nogal eens met duurzame, veganistische artikelen van over de grens. Soms gaat het om eetbare zaken, soms om schoonmaakmiddelen en een enkele keer om een tas of schoenen. Maar dít enthousiasme ging alle perken te buiten. De reden: rode schoentjes. Supercomfortabele pantoffelschoenen, op het eerste gezicht. Maar er bleek een heel verhaal aan vast te zitten, én een snelgroeiende community van hartstochtelijke aanhangers. Dat vroeg om nader onderzoek.

Het merk Wildling Shoes bleek uit nood geboren: een Duits-Israëlisch echtpaar verruilt hun leven in Israël voor een nieuw leven in Duitsland en loopt letterlijk tegen een probleem op: hun kinderen weigeren schoenen te dragen. Ze hebben altijd op blote voeten gelopen en kunnen niet wennen aan het gevoel van gevangen voeten in (te) zware schoenen. Ouders Anna en Ran Yona ontwikkelen voor hun kinderen minimalistische schoenen die genoeg beschermen tegen weersomstandigheden en scherpe voorwerpen  maar niet de bewegingsvrijheid van de voeten beperken. Ook wel ‘barefoot shoes’ genoemd, blote-voeten-schoenen. De Wildling Shoes zijn inmiddels doorontwikkeld en worden duurzaam geproduceerd, ook in veganistische varianten. En ze zijn er inmiddels in alle soorten en maten, unisex! Het meest opvallende is de dunne, flexibele zool die heel direct contact met de ondergrond mogelijk maakt. Daar was ik wel benieuwd naar, want ik ben gewend nogal voorzichtig te lopen omdat ik alle oneffenheden op de grond – vooral de keitjes in het middeleeuwse centrum van het stadje waar ik woon – niet erg vertrouw.

Test

Dus… de proef op de som! Ik koos de Flughund, ‘Der schwarze Mid Cut für alle Jahreszeiten’. Niet opvallend, lekker makkelijk te combineren en het hele jaar door te dragen, als ik de informatie mag geloven. Platte zwarte schoenen komen altijd van pas, ik draag toch bijna altijd een lange broek.

  1. Ze zaten meteen lekker. Heerlijk, die brede voorvoet, ruimte voor de tenen, nergens knellend. 2. Ze zijn natuurlijk niet chique. Toch droeg ik ze tijdens een kerstvoorstelling op het toneel. Het was fijn om niet te hoeven nadenken over het zetten van stappen en trappen lopen tijdens het zingen of musiceren. Struikelen of zwikken: uit den boze. Maar qua stijl… wel een dingetje. Als ik me een beetje wankel voel dan zal ik ze zeker weer aantrekken bij een voorstelling maar als het even kan, kies ik toch voor iets met een klein hakje. Vanwege de uitstraling.

Tweede test: een buitenwandeling. Daar zijn ze immers voor gemáákt. Ik had mij aangemeld voor een wandeling met een natuurbeheerder over een natuurbegraafplaats. Met een man of twintig stonden we startklaar. Eén blik naar beneden leerde mij dat mijn Wildling Shoes een vreemde eend in de bijt waren. Om hen heen stonden twintig paar wandelschoenen aan voeten van mensen die er uitzagen als doorgewinterde wandelaars. Het was fris, in de nacht had het een paar graden gevroren. Daar stond ik dan, innig van plan om de natuur tot in mijn tenen te voelen. Zouden ze hun belofte waarmaken? Warme voeten door beweging, het klonk erg aannemelijk. En… het viel niet tegen.  Alleen als we echt lang stilstonden om naar de prachtige verhalen van de beheerder te luisteren, kreeg ik de neiging te huppelen. Maar echt koude voeten heb ik niet gehad. Ik heb naderhand wel wolvilten inlegzooltjes besteld, om het winterseizoen net iets comfortabeler door te komen. Als het echt heel nat is buiten, trek ik ze niet aan. Ik heb ze wel geïmpregneerd met de bijgeleverde (milieuvriendelijke) spray, maar waterdicht zijn ze niet.

Filosofie

Ik moet met name wennen aan de hardheid van de hiel, of misschien moet ik zeggen: het ontbreken van zachtheid, van vering. Het schijnt ook echt training te vergen om opnieuw op eigen voeten te gaan lopen in plaats van op allerlei laagjes gel, rubber of andere dempende materialen. Na verloop van tijd worden je voeten weer net zo sterk als toen je een kind was in het pre-schoenentijdperk, zeggen ze bij Wildling Shoes. Dat is hun filosofie: gebruik je spieren, je bent als mens helemaal toegerust om tot op hoge leeftijd soepele, sterke voeten te houden. En als je al beweeglijkheid bent verloren door lange tijd op ‘verkeerde’ schoenen te hebben gelopen, dan kun je je voeten weer gezond en flexibel maken. Gezonde voeten vragen om minimalistische schoenen.

Er zijn zeker andere theorieën, die juist uitgaan van het bieden van steun aan zwakkere voeten door dingen tóe te voegen in plaats van weg te nemen. Daar ga ik mij nog in verdiepen, en ondertussen draag ik mijn Flughunds regelmatig in en om het huis. Ik denk dat ik er in de lente en zomer meer buitenplezier van ga hebben, dat het dan extra lekker is om zoiets lichts aan je voeten te hebben dat naadloos aansluit zonder ergens te irriteren of te knellen. Wordt vervolgd!

Nieuwsgierig naar Wildling schoenen? Wildling shoes