Mijn Diderot-effect kost helemaal niets

Diderot-effectDenis Diderot was een Franse filosoof die zijn naam gaf aan het Diderot-effect: van zijn vriendin kreeg hij een nieuwe kamerjas . Door die nieuwe kamerjas kreeg hij het gevoel opeens ook andere nieuwe dingen nodig te hebben. Kleine dingen zoals een plumeau omdat hij de mouw van zijn oude kamerjas gebruikte om stof mee af te vegen. Een nieuwe vier zits bank omdat de oude zo afstak bij zijn nieuwe kamerjas. Uiteindelijk zorgde de nieuwe kamerjas ervoor dat hij in de schulden kwam.

Je herkent het wel denk ik… Een nieuw huis betrekken en opeens nieuwe meubels nodig hebben. Een nieuw shirt kopen en daarbij hoort een broek en schoenen en een jas in de nieuwe modekleuren. Ik verdenk de couturiers en de commercie ervan seizoen op seizoen zeer afwijkende kleuren te gebruiken zodat alles nieuw moet zijn om bij elkaar te passen. In kledingwinkels staan de setjes bij elkaar: vestje bij jurkje, rok of broek met bijpassende blouse… allemaal om de klant die voor een bloesje kwam een hele serie te laten kopen.

Mijn consuminder Diderot-effect

Dit mens is ook gevoelig voor het Diderot-effect maar wel op de consumindermanier. De grote schoonmaak was de oorzaak van mijn Diderot-aanval. Ergens in de logeerkamer lag nog die oude gele chenille bedsprei uit de tijd dat de kinderen klein waren. Herinneringen voorkwamen dat hij werd weg gepleurd. Hij lag onder de huidige bedsprei zalig niets te doen maar die tijd is voorbij. Na de grote schoonmaak van de woonkamer kwam het schone vloerkleed uit de opslag en dat is zonnig vrolijk warm maïs geel. Daar hoorden accessoires bij in dezelfde kleurlijn en de gele chenille bedsprei leek ideaal basismateriaal. Twee kussenovertrekken waren zo gemaakt, met hotelsluiting, zodat ze in de was kunnen. De franjes bleven aan een kant bestaan wat een leuk effect geeft. De afgeknipte franjes heb ik bewaard, het zijn prachtige lusjes voor handdoeken en theedoeken. Wat over was van de sprei werd een dekentje om over de rugleuning van mijn sta-op-stoel te hangen. Vrolijk op de rugleuning gedrapeerd en bij kou of warmte voelt het leer niet zo lekker en dit katoentje wel. Mijn Diderot-effect kost helemaal niets.


de eerlijke moestuin
Lees meer van Annemiek van Deursen in De eerlijke moestuin, een deel uit de Genoeg-reeks.