Koud water wasmachine en warme wc-brillen

Kyoto uitzicht

GASTCOLUMN – Do you Kyoto?

Koudwaterwas en warme wc-bril

Jeanine Schreurs, oud-hoofdredacteur van Genoeg, woont tijdelijk in Kyoto: de proeftuin voor duurzaam leven. Hier een aflevering van haar blog: ‘Do you Kyoto?’

Jeanine Schreurs woont tijdelijk in Kyoto en doet daar onderzoek naar duurzaam leven.

Dit is het uitzicht van mijn appartement. Voor het raam aan de andere kant van de woonkamer zijn ook kabels.Ze hangen zo dicht bij het balkon dat ik op moet passen niet per ongeluk mijn natte handdoeken er overheen te gooien om ze te drogen. De kabels in de smalle straten van het buurtje waar ik nu woon, doen denken aan de waslijnen die je vaak ziet in mediterrane steden. Maar hier in Kyoto zijn die indrukwekkende bundels echt geen waslijnen. Het zijn elektriciteitsdraden en ze geven een aardig beeld van hoe belangrijk energie hier is.

Net als in de Verenigde Staten en West-Europa, is ook het dagelijks leven in Japan volledig afhankelijk van elektriciteit. Apparaten als koelkasten, wasmachines, stofzuigers, elektrische waterkokers, strijkijzers enzovoorts zijn ook standaard in Japanse huishoudens. Omdat Japanners dol zijn op technische snufjes, is het in huis wel allemaal net even anders.

Af en toe ben ik aangenaam verrast. De waterkoker bijvoorbeeld is een ingenieus apparaat, dat veel meer kan dan de Nederlandse recht-toe-recht-aan koker. Mijn Japanse apparaat heeft een temperatuur-regelaar, een timer en er zit zelfs een kraantje op dat pas werkt als twee verschillende knoppen ingedrukt hebt. Zo voorkom je riskante manoeuvres met kokend heet water in de kleine keuken. Kort nadat je water getapt hebt, hoor je een vrolijk deuntje om je eraan te herinneren dat de machine opnieuw vergrendeld is. Indrukwekkend, vind ik. Maar het summum van technisch vernuft is natuurlijk het toilet. Japanse toiletten hebben een lekker warme wc-bril – ook nu weer met temperatuur regelaar – er zit een sproeiertje in waarmee je je billen kunt wassen en er is een knop dat een doorspoel geluid laat horen. Zo houd je je privacy in de kleine, gehorige woningen. De echt luxe wc-brillen kunnen bovendien lekkere geurtjes verspreiden en hebben een muziek programmaatje. Het schijnt dat het “Ave Maria” nogal favoriet is.

Zo’n toilet is natuurlijk super de luxe en razend populair in Japan, want in 68 procent van de woningen staat inmiddels zo’n apparaat. Maar het verbruikt nogal wat elektriciteit: 4% van het huishoudelijk energieverbruik om precies te zijn. Comfort werkt ook bij mij verslavend; eerlijk gezegd zou ik niet meer zonder willen. Dus in plaats van mijn energievreter gewoon uit te trekken, sus ik mijn geweten met het feit dat mijn wasmachine echt maar heel weinig energie kost. Het is namelijk een koud water machine met een ultra kort programma. Nogal merkwaardig, nietwaar, maar het is hier heel gewoon.

Het is interessant dat ondanks de wijdverbreide technische hoogstandjes, Japan nog steeds het laagste energieverbruik heeft van alle andere rijke landen. Op een 100 punts schaal, staan de Verenigde Staten bovenaan met 98 punten, West-Europese landen scoren tussen de 70 en 80, en Japan neemt heeft met 41 punten een best een keurige positie in. Hoe dat kan? Dat vertel ik een volgende keer.Tekst: Jeanine Schreurs

Blog: Do You Kyoto?