Veertig dagen zonder nieuws (1)

hond met krant

Moest je vroeger wachten op de ochtendkrant of het achtuurjournaal, nu is het nieuws er meteen: op radio en tv, op je tablet, op je smartphone. Dat je de hele dag door alles kunt volgen, wat doet dat met je? En wat als je je bewust voor alle nieuws afsluit?Genoeg-redacteur Ilse Ariëns probeert elk jaar in de vastentijd een gewoonte te doorbreken. Dit jaar kijkt ze hoe het is om je af te sluiten van het nieuws. Geeft het je rust? Raak je in isolement?

Bestaat er zoiets als nieuwsverslaving? Zo ja, dan hoor ik waarschijnlijk tot de patiënten. Mijn dag begint met het halfzevenjournaal op de wekkerradio. Ik ontbijt met de Volkskrant, die ik helemaal lees. Tijdens strijken en poetsen staat Radio 1 aan, tijdens het koken kijk ik EenVandaag. Na het eten zitten man en ik op de bank voor het NOS Journaal, en om tien uur sluiten we de dag af met Nieuwsuur. Zo gaat het op de dagen zonder schokkende gebeurtenissen.

Bestaat er zoiets als nieuwsverslaving? Zo ja, dan hoor ik waarschijnlijk tot de patiënten.

In januari, vlak na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, voelde ik me ziek van het nieuws. Heleen, de hoofdredacteur van Genoeg bleek precies hetzelfde te hebben. We hadden elke seconde de ontwikkelingen gevolgd, hadden uren zitten kijken naar politieauto’s op een mistige landweg, zagen eindeloos herhaald de beelden van de inval bij de supermarkt. We volgden alle analyses en meningen van deskundigen en ondeskundigen.

Het is goed om het nieuws te volgen, ook al werkt het soms ontregelend. Het houdt je betrokken bij de wereld, dus je afsluiten is geen optie. Of toch wel? Sinds een aantal jaren probeer ik in de vastentijd tegen een ingesleten gewoonte in te gaan. Veel dingen doe je uit automatisme, maar zou je ook zonder kunnen? De eerste keer snoepte ik zes weken niet, het jaar daarop besloot ik veertig dagen niks te kopen behalve eten – het makkelijkste jaar tot nu toe. Vorig jaar stelde ik het veertig dagen zonder douche.

Dit jaar wordt het veertig dagen zonder nieuws. Geen krant, geen journaal, geen radio, geen nieuwssites. Lukt het, of sijpelt het belangrijkste nieuws toch wel door? Geeft het rust, of raak je vooral in sociaal isolement? In huize Ariëns weten ze het antwoord al: ‘Niet douchen oké, maar geen nieuws? Je bent gek!’

Lees ook: Week 2
L
ees ook: Week 3
L
ees ook: Week 4