Pesto van geraapte walnoten en paardenbloemblad

uitsnede Pesto

De natuur voorziet ons in deze periode royaal van gratis walnoten, vogelmuur en paardenbloemen. Raap en pluk dit alles tijdens een wandeling met hond en/of kind en maak er zelf pesto van.

Vroeger combineerde ik het wandelen met de kinderwagen graag met het posten van een brief, een loopje naar de glasbak of een inspectie van de rozenbottel- en bramenstruiken en fruit- en notenbomen in de buurt. Tegenwoordig wordt de hond uitlaten op dezelfde manier dubbel nuttig gemaakt.

Deze weken lopen we een paar keer per dag samen naar de walnotenboom. Bobby snuffelt, ik raap. Wat is de natuur toch royaal, mijn zakken puilen uit.

Deze weken lopen we een paar keer per dag samen naar de walnotenboom. Bobby snuffelt, ik raap.

De noten van vorig jaar hebben lang gedroogd en zijn onlangs gekraakt. Ze gaan door de muesli, door het gehakt en door het brood (als ik zelf bak) of fraai boven op een boterkoek.

Vogelmuurkruid

En nu blijkt dat je er ook pesto mee kunt maken. Op de weblog Eenvoudig leven wordt verwezen naar een pestorecept, waarvoor in plaats van pijnboompitten in de vijzel walnoten gaan en in plaats van basilicum het kruid vogelmuur wordt gebruikt. Gaaf idee!

Alleen is vogelmuurkruid hier niet zo heel makkelijk te vinden. Ik heb er vaker naar gezocht omdat onze kippen het zo lekker vinden. Op internet vond ik ten slotte een recept van pesto met rucola.

Basis

Recepten voor pesto verschillen overigens enorm, iedereen doet maar wat.nIn elk geval doen mee:

  • wat groens (basilicum, vogelmuurkruid, zevenblad, rucola enzovoorts)
  • pijnboompitten of noten, bijvoorbeeld walnoten of amandelen)
  • olie (olijf-, walnoten- of een andere oliesoort)
  • zout

In sommige recepten worden ook knoflook, peper, Parmezaanse of geitenkaas, zongedroogde tomaten en/of citroen voorgeschreven. Ook vond ik een recept waar half-om-half rucola/basilicum en pijnboompitten/ walnoten doorheen moest. Het water liep me al lezend in de mond.

Paardenbloemblad

Rucola moet je alleen weer kopen. Jonge paardenbloemblaadjes kun je ook als sla eten en die lijken qua vorm als smaak op rucola. Dus mijn recept werd:

  • 20 gram vogelmuurkruid
  • 20 gram paardenbloemblad
  • 20 gram basilicumblaadjes
  • 20 gram walnoten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • halve theelepel zout.

Pesto van walnotenDe vijzel op de foto ziet er misschien verdacht schoon uit. Dat kan kloppen want ik heb alles met de staafmixer tot een ragfijne pasta gemaakt. Ziet er prachtig professioneel groen en smeuïg uit.

Ik denk dat je de pesto niet lang kunt of moet bewaren. Maar dat geeft niet. Hij is toch zo op, de smaak is té lekker.