’t Is maar een crisis. Geen paniek.

3d Cover Crisis boek plus kalenderHa Genoegers! Toen de coronacrisis begon en het duidelijk werd dat een economische crisis onontkoombaar was, pakte ik mijn plan voor een nieuw crisisboek tevoorschijn. Even moest ik moed verzamelen. Daar gáán we weer!

Voor de derde keer in mijn leven een economische crisis, waarin ik mensen wil inspireren en informeren. Midden in die aarzeling belde ik Erica Verdegaal met de vraag: zullen we samen een Crisisboek maken? Wat hangt mijn leven toch aan elkaar van de bijzondere vriendschappen en samenwerkingen. Erica en ik kennen elkaar al bijna 20 jaar. We schreven beide in 1999 een boek over kinderen en geld. Concurrenten dus, zou je denken, maar zo hebben wij het nooit gevoeld. We hadden elk onze eigen aanpak en ‘fans’. We vonden elkaars boeken leuk. En we zijn snelle beslissers. Op 10 maart, dus 2,5 maand geleden, belden wij en reageerde Erica dolenthousiast. Een uurtje later stond het boekplan op de mail. Met een CC naar Genoeg Uitgever Heleen, die voorheen vaker op cruciale momenten zei: ‘Doen!” Nu voegde ze eraan toe: ‘Leuk! Maar kunnen jullie niet in juni uitkomen?” In het plan stond nog september. Dat moest voorgelegd aan Erica, aan Maarten de corrector, zoon de illustrator, Incido de drukker en de vormgever Heleen zelf. Kan het sneller? Ja, het kon. Wat is dit nu weer voor een super positieve ervaring, waarbij 1 +1 echt drie blijkt te zijn.

Erica Verdegaal en Marieke Henselmans

Is zo’n boek niet meer van hetzelfde, van wat wij beide al jaren doen? Nee, echt niet.

Hoe je door zo’n crisis komt, hangt in grote mate af van je uitgangspositie. We bedachten een test, waarmee je code rood, geel of groen krijgt. In het boek staat voor elke code een hoofdstuk met adviezen op maat. Veel trouwe Genoeg-lezers zullen code groen krijgen, of geel, maar toch ook een beetje ongerust zijn over de crisis. Voor hen dus ook speciale tips, en wel over hoe je je vermogen(tje) veilig door de crisis loodst. Het boek is dus niet alleen voor consuminderaars, maar voor jong en oud, zelfstandigen en luitjes in loondienst, groot- en klein- verdieners.

Crisiskalender

Toen we halverwege het boek waren borrelde het idee van een kalender naar boven. Een Crisiskalender! Ja, we zijn niet meer te stoppen en overleggen dagelijks.

We zijn gaan crowdfunden en dat gaat geweldig. Boven verwachting. Omdat we die kalender er nog bij bedacht hebben, is er ook een boel geld nodig. Voor alle bovengenoemde vakmensen. Mochten jullie nog niet gehoord hebben van ons woeste plan: ik hoop dat je ons wilt steunen, je krijgt het boek dan vers van de pers. Met de kalender zijn we druk bezig, die komt in september. Zie: ons project op Voordekunst

Super lief als jullie willen steunen, alvast bedankt

Marieke Henselmans”

De voorpublicatie van ‘Crisis. Wat te doen’ kun je lezen in het zomernummer van Genoeg, nummer 125, dat verschijnt 12 juni.