Elektrische sokken

groene sokken

Waarom zou je in de winter je hele woning warm stoken? Het is veel efficiënter om jezelf te verwarmen. Bijvoorbeeld met (elektrische) sokken.

Dat je de verwarming een graadje lager kunt zetten als je een dikke trui aantrekt, dat weten we inmiddels wel. Maar de Vlaamse website LowtechMagazine.be gaat nog een stapje verder. Als je je lichaam verwarmt met bijvoorbeeld elektrische sokken, kun je daarmee besparen op je energierekening.

15 keer zuiniger dan een elektrisch kacheltje

Er is allerlei kleding te koop met verwarming erin: naast sokken ook truien, bodywarmers, sjaals en ondergoed. Een volledig verwarmde garderobe, zo rekent Lowtech Magazine voor, heeft een vermogen van hoogstens 150 watt. Een elektrisch kacheltje voor één kleine kamer verbruikt al snel 15 keer zoveel.

Er zit wel wat in, lijkt ons. Nadeel is dat elektrische kleding in de aanschaf duur is (vanaf €30 voor een paar sokken) en niet ruimschoots verkrijgbaar. Ook is het op dit moment lastig uit te vinden welke producten kwalitatief goed zijn en welke niet.

Je kunt het ook simpeler houden. Heb je koude voeten, verwarm dan je voeten in plaats van de hele kamer. Als warme sokken niet helpen, kun je het proberen met een (pitten)kruikje of warm water. Elektrisch verwarmen kan ook, met een voetenzak of een elektrische fleecedeken.

Tip: Brei de sokken van de foto, download hier de breibeschrijving, met dank aan Greenpeace.

Tekst: Ilse Ariëns