Wat moet je over hypotheken weten als je een huis gaat kopen?

hypothekenHypotheken zijn er in veel soorten en maten. Hieronder vind je een overzicht met korte uitleg per hypotheeksoort. De hypotheekrente laag, maar het loont nog steeds de moeite om hypotheekrentes van verschillende hypotheek verstrekkers met elkaar te vergelijken. Hier zie je bijvoorbeeld een overzicht van hypotheekrentes van NIBC hypotheken. 

Alle soorten hypotheken op een rijtje:

Aflossingsvrije hypotheek

Je lost het geleende bedrag niet af, je betaalt alleen rente. Er wordt vooraf geen datum overeengekomen waarop de hypotheeklening volledig terugbetaald moet zijn. Wel mag je tussentijds volgens bepaalde afspraken aflossen.

Annuïteitenhypotheek

Aan het einde van de looptijd heb je alles afgelost. Elke maand betaal je hetzelfde bedrag, maar je gaat steeds minder rente betalen en meer aflossen.

Lineaire hypotheek

Wordt gelijkmatig afgelost. Je betaalt rente en aflossing. Het bedrag dat je maandelijks aan rente betaalt, wordt berekend over het geleende bedrag dat nog openstaat. In het begin heb je weinig afgelost en heb je dus de hoogste maandlasten, maar die worden steeds lager.

Spaarhypotheek

Bestaat uit twee delen: een hypothecaire lening en een deel vermogensopbouw voor de uiteindelijke aflossing in de vorm van een verzekering of spaarrekening. Daarmee spaar je voor de aflossing en betaal je premie voor de bijbehorende overlijdensrisicoverzekering.

Beleggingshypotheek

Gekoppeld aan de beleggingen in effecten zoals aandelen. Als het goed gaat, bouw je genoeg vermogen op om aan het einde van de looptijd alles af te lossen. In 2006 ontstond een nieuw woord: woekerpolis. In dat jaar stelde de AFM vast dat de beleggingsverzekeringen die bij deze hypotheek horen, complex en duur zijn. De boosdoener is meestal de in de beleggingsverzekering ‘ingebouwde’ veel te hoge premie voor een overlijdensrisicoverzekering. Daardoor blijft maar een klein deel van het ingelegde geld beschikbaar om mee te beleggen. Op die manier wordt vaak niet genoeg kapitaal opgebouwd. Zo blijf je met een restschuld zitten.

Op de site van de consumentenbond kom je er achter of je een woekerpolis hebt of niet.

Over eigenwijs ontwoekeren verschenen twee artikelen in Genoeg, in nummer 91 en 92. Zie ook: genoeg.nl/handig/geld/woekerpolis.
Leestip: Genoeg-medewerker Marieke Henselmans: Eigenwijs je hypotheek aflossen, Uitgeverij Genoeg. Prijs: € 12,50. ISBN 9789490298036. Bestel hier het boek Eigenwijs je hypotheek aflossen bij Genoeg.